Telt ház előtt zajlott Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő és Berényi József MKP-elnök, korábbi külügyi államtitkár fóruma. A beszélgetés házigazdái Farkas Iván és Nagy Dávid voltak.

Miután a migránshelyzetet illetően folyamatosan zajlanak az események szerte Európában és a világban, mindig terítéken voltak az új, időszerű kérdések.  A kulcsmondat, mi szerint az MKP számára rendkívül fontos az európai értékek megóvása, mindig elhangzott. Mint ismeretes folyamatosan zajlik az aláírásgyűjtés, a Magyar Közösség Pártjának petícióját – amely a migránskvóták ellen és a helyi népszavazások mellett fogalmazódott meg –, már több mint 70 ezren látták el kézjegyükkel.

Az érsekújvári fórumon új elemként jelentek meg Farkas Iván gazdasági összefüggésekkel kapcsolatos, valamint Nagy Dávid jogi felvetései.

Nógrádi György a közelmúltban járt több gazdag arab országban, mint mondta, sehol sem olyan toleránsak a migránsokkal, mint Európában, hanem kőkemény feltételeknek kell megfelelniük azoknak, akik ott akarnak maradni náluk. Van, ahol állampolgárságról szó sem lehet, de arra is van példa, hogy az országban lakók vallását kell felvenniük. Ezzel szemben Németországban óriási botrány volna abból, ha például a kereszténység felvételéhez kötnék az állampolgárság odaítélését az országba érkező migránsok számára. Angela Merkel német kancellár pozíciója mára nagyon meggyengült, viszont elmozdításához konstruktív bizalmatlansági szavazásra van szükség, amelyet nem egyszerű kivitelezni. A V4-ek országai a világpolitikában a professzor szerint csak közös fellépéssel lehetnek eredményesek az érdekérvényesítés terén. Európa nehéz helyzetben van azért is, mert nem egységes, így nincs egy súlycsoportban például az Egyesült Államokkal a világpolitikai játszmákban.

Berényi József elmondta, annak idején nem olyan Európai Unióhoz akartunk csatlakozni, amely képtelen válaszolni időben a felmerülő problémákra. A németországi helyzettel kapcsolatban megjegyezte, hogy a migránsbarát szemléletben szerepe lehet annak is, hogy a mai Németország világosan jelezni akarja emberségességét, amely nem hozható semmilyen összefüggésbe azzal a hatalommal, amely a második világháború embertelenségeit elkövette. Ugyanakkor bizonyára gazdasági szempontok is közrejátszhatnak, lehetnek olyan befolyásos multicégek, amelyek számára vonzó az olcsó munkaerő lehetősége. Ám tudatosítanunk kell, hogy két nagyon eltérő világ találkozását hozza a migránsválság, olyan országokból érkeznek Európába emberek, amelyeket elkerült a polgárosodás, a reformáció, de a fasizmus és a kommunizmus is. A világ különböző pontjain történt terrorcselekmények is óvatosságra intenek bennünket. Az MKP elnöke üdvözölte a V4-ek közös fellépését a migránsválsággal kapcsolatban.

A nézők felszólalásai között olyan kérés is volt, hogy Nógrádi György tolmácsolja a magyar kormány felé a köszönetet határai szigorú őrzéséért, amely által Magyarország Szlovákiát is védte.

Nógrádi György és Berényi József fórumsorozata még tavaly Gútán kezdődött. Azóta számos helyszínen folytattak eszmecserét - Ógyallán, Nagymegyeren, Galántán, Losoncon, Ipolyságon, Nagytárkányban, Losoncon. Nógrádi György elmondta, első ízben történt, hogy részt vett valamilyen párt kampányában, örül, hogy ez a Magyar Közösség Pártjával történt, amelynek sok sikert kívánt a március 5-ei parlamenti választáson. (on)