Az MVK felmérése szerint hét párt kerülne be a törvényhozásba, köztük a Magyar Közösség Pártja is - 5 százalékkal.

A voksoláson a megkérdezettek 52,9 százaléka venne részt. Az MVK-felmérés eredménye: Smer - 32,5%, Siet - 14,5%, SNS - 10,5%, KDH - 9%, Most-Híd 7%, MKP- 5%, OLaNO - 5%.

Az MVK felmérése szerint a jelenlegi parlamenti pártok közül ketten esnének ki a törvényhozásból, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS), amelynek 4 százalékot mértek, illetve a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió-Demokrata Párt (SDKÚ-DS), amely a felmérés szerint 1 százaléknyi voksra esélyes.

A vonatkozó szlovákiai szabályozás szerint a pártok támogatottságát jelző felméréseket legkésőbb két héttel a parlamenti választás előtt lehet nyilvánosságra hozni. Ez a határidő most szombaton jár le, így az MVK csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérése egyike az utolsó ilyen adatoknak. Szlovákiában mintegy fél tucat közvélemény-kutató ügynökség foglalkozik a politikai pártok támogatottságának mérésével, az MVK egyike a legrégebben működő és mérvadónak tartott ilyen ügynökségeknek. A mostani, reprezentatív mintán, 1136 ember megkérdezésével végzett felmérés február második hetében készült. (hirek.sk)

Grafikon: korkep.sk