Naponta olvassuk a híreket, mi történik a nagypolitikában, ki és mennyit tett zsebre, milyen ügyekkel hozhatók összefüggésbe a politikusok. Rendben van ez így? Ezt döntse el a választó és szavazzon felelősséggel március első hétvégéjén.

Nagy port kavart az egészségügyi dolgozók tömeges felmondása. Mi, akik külső szemlélői vagyunk az eseményeknek, nehezen ítélhetjük meg azt, hogy valós követelések, vagy politikai indíttatás állt-e az alkalmazottak tömeges felmondása mögött. A módosított egészségügyi törvény helyességéről elmélkedni fölösleges, már hatályba lépett. Az viszont megérne egy misét, hogy a kórházigazgató milyen trükkök segítségével „oldják meg” az alkalmazotti bérek növelését. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy érdemben nőtt a nővérek bére. Ha valaki nyitott füllel jár, azt hallja, a kórházigazgatók a dolgozók munkaidejének, óraszámának csökkentésével kijátsszák a törvényt. Így a tényleges béremelés elmarad. De vajon a kormány által bérköltségre jóváhagyott milliók hová tűnnek el, mire fordítják az igazgató urak?

Hasonló a helyzet a tanárok bérezését illetően. Az elmúlt választási időszakban számtalanszor tüntettek kedvezőbb megítélést követelve szakmájuknak. Érdemben nem kaptak semmit, csak az ígéretet, hogy majd jobb lesz. Az aktuális sztrájkjuk is süket fülekre talál. A kormány és minisztere nem hajlandó engedni a szakma követelésének. Pedig itt nem csak a fizetésekkel van gond, az egész iskolarendszert kellene új alapokra helyezni.

Az ellenzéki parlamenti pártok kezdeményezésére rendkívüli ülést kéne tartani a parlamentben a fentebb említett témákról. Az, hogy a SMER nem örül neki érthető, hiszen a negatív híreknek köszönhetően csökken a támogatottsága. Az is nyilvánvaló, hogy a többi párt, politikai tőkekovácsolás céljából sürgeti az ülést. Ezekkel az eseményekkel szorosasan összefügg a Sieť erősödése, ahogy  KDH, vagy a Most-Híd preferenciái is emelkednek. Nyolc éven keresztül hol voltak ezek a pártok? A SMER-rel való közös szavazásokkor miért nem alkalmazták a valamit valamiért elvet? Nagyon sok mindenben megegyeztek, azokban a témákban, amelyektől jövőnk és biztonságunk függ miért nem lehetett megoldást találni? Ha megvalósulna is a rendkívüli ülés, nem változna semmi. A parlament döntésének hatályba lépése időigényes folyamat, amely két hét alatt nem fog lezajlani.

Tisztelt Választó, látod, hogy ez már nem az egészségügyi dolgozóról és nem is a tanárról szól? Ez egy színdarab, amelyet nagyközönség és kamerák előtt profi színészek játszanak, Neked. A buborék nem most keletkezett, most csak felfújták és a választásokig el is kell durrannia. Célja, hogy az emberek újra elhiggyék, hogy milyen sokat tesznek értük a parlamenti pártok, hogy még a kampányuk egy részét is hajlandók feláldozni, csak hogy megoldják azt a problémát, amire nyolc vagy éppen tíz éven keresztül nem volt idejük sem kedvük.

Remélem, hogy az MKP bejut a parlamentbe, mert valós megoldást kínál a kialakult helyzetre és valóban a polgárt kívánjuk képviselni.

MKP, 39. Ing. Köpöncei Péter, a Te hangod a parlamentben