A Magyar Közösség Pártja mai sajtótájékoztatóján bemutatták a kampány új arculatát, valamint a Házasság és család hete alkalmából szó volt az MKP-nak a témával kapcsolatos programjáról.

A sajtót Forró Krisztián kampányfőnök, Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke, Cziprusz Zoltán, a Via Nova képviselője, Somogyi Szilárd, a Mi Magunk Mozgalom vezetője és Németh Gabriella szociális, családpolitikai és egészségügyi alelnöke tájékoztatta. Valamennyien a 21-es számú lista, azaz az MKP képviselőjelöltjei a március 5-ei parlamenti választáson.

01bForró Krisztián mutatta be az új plakátokat, amelyek stílusukban hasonlítanak a korábbiakra. Az új szlogen: „Szívünkben a döntés”, ennek megfelelően a korábban is használt népi motívumok most egy szív körvonalait rajzolják.  A kampányfőnök elmondta, már az októberben indított petíciótól (a kötelező migránskvóták ellen, és a helyi népszavazások mellett) folyamatosan érzik a polgárok támogatását. Ezt mutatja az is, hogy már több mint 70 ezer aláírást gyűjtöttek. Az MKP központi kampányaként 400 óriásplakátot helyeznek el az utak mentén, ez sokkal kevesebb mint a többi, parlamentbe jutásra esélyes párt esetében. 01c„Továbbra is a polgárokkal való közvetlen kapcsolattartásra összpontosítunk, ilyenek például  Nógrádi György és Berényi József fórumai” – mondta. Négy központi nagy rendezvénye lesz a pártnak, Királyhelmecen, Rimaszombatban, Dunaszerdahelyen és Komáromban. Emellett természetesen számos regionális rendezvény is, ezek időpontjai – folyamatos frissítve mellett – megtalálhatók az MKP honlapján.

Bárdos Gyula emlékeztetett arra, hogy a Csemadok már nagyon rég kimondta, hogy a Szlovákiában élő magyarok számára az összefogásnak nincs alternatívája. Így természetes, hogy a 21-es listán, az összefogás listáján a Csemadok kulturális és társadalmi szervezetnek több mint 50 jelöltje indul a választáson. Hangsúlyozta, hogy az MKP visszafogott, szerény kampányt folytat, a plakáterdőnél többet ér a polgárokkal való személyes találkozás. 02bÚgy véli, jó lenne, ha Szlovákiában a párthirdetések körülményeit is szabályoznák, vannak pártok, akik már egy évvel a választások előtt óriási pénzekért – amit egyébként sokkal fontosabb dolgokra lehetne fordítani – jelenítik meg magukat. Rámutatott arra is, hogy 2010 óta a parlamentben még csak frakcióülés sem folyik magyarul, és ami ott történt a magyarság érdekében, az nagyon kevés. „A közösségi érdeket a pártérdekek elé kell helyezni” – mondta.

Cziprusz Zoltán, a Via Nova jelöltjeként indul. Az ifjúsági mozgalomnak több mint ezer tagja van, közülük 23-an vannak ott az MKP listáján. „Ez is mutatja, hogy a Magyar Közösség Pártja komolyan gondolja a fiatalokkal való együttműködést” – mondta. A Via Nova programjával és cselekedeteivel is arra törekszik, hogy az itt élő fiatalok szülőföldjükön boldoguljanak.

Somogyi Szilárd, a Mi Magunk Mozgalom képviselőjelöltjeként elmondta, fő céljuk, hogy megváltozzon Szlovákia közigazgatási felosztása, az itt élő emberek gondjait egy új, Dél-Szlovákia megye létrehozásával szeretnék megoldani. Ebben a megyében az adó döntő része helyben maradna, és garantálnák az itt élő nemzeti kisebbségek jogait.

Németh Gabriella a Házasság és család hetével kapcsolatban szólt az MKP szociális céljairól, programpontjairól. Ide tartozik az állami és szociális juttatások emelése, a különböző adókedvezmények, és a fogyatékkal élőket nevelő családok támogatása is. „Vannak édesanyák, akik napi 24 órás szolgálatot teljesítenek gyermekük mellett” – hívta fel a figyelmet. A parlamentben a Magyar Közösség Pártja a szociális szolgáltatásokról szóló komplex törvény megszületését támogatja. Rámutatott arra is, hogy a családok védelme a magyar nemzetpolitikának is fontos részét képezi. (on)