Az ünnepséget Illés Oszkár, a Thália Színház művésze nyitotta meg, aki üdvözölte a kassai polgárokat és a  meghívott vendégeket -  Czimbalmosné Molnár Évát, Magyarország pozsonyi nagykövetét, Navracsics Tibort, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosát, Szesztai Ádám, kassai főkonzult, Berényi József  MKP elnököt, és Csáky Pál európai parlamenti képviselőt.

Bemutatásra kerültek az MKP parlamenti képviselőjelöltjei - Zachariás István megyei alelnök, Filipko József, az MKP kassai elnöke és Gergely Papp Adrianna, Debrőd polgármestere.

Kolár Péter, a Csemadok kassai elnöke rövid történelmi és kulturális visszatekintőjében elmondta, hogy az ünnepséget Széchenyi István születésének 225. évfordulója jegyében rendezték. Ezután átadta a szót a meghívott vendégeknek.

Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa beszédét azzal kezdte, hogy míg Kolár Pétert hallgatta, a volt Vármegyeháza dísztermének ablakából figyelte, miként lengeti a szél az EU zászlót. Vajon mit szólna ehhez Márai Sándor világhírű író, aki írásaival Kassát is hallhatatlanná tette. Egységes Európáról álmodott már nyelvújítónk Kazinczy Ferenc is. A határok megszűnése új kapukat nyitott az itt élő magyarok számára is.

Csáky Pál európai parlamenti képviselő szerint ahhoz, hogy mi tovább írhassuk Kassa magyar történelmét, további generációk ápolhassák a magyar kultúrát Kassán, meg kell tartanunk identitásunkat, meg kell védenünk iskoláinkat. Közös akarattal tennünk kell ezért március 5-én.

Berényi József, az MKP elnöke szomorúnak tartja, hogy az utolsó népszámlálás szerint a magyarság száma rohamosan csökken Szlovákiában. Ezt mindenképpen meg kell állítanunk. Ahhoz, hogy ezért tenni tudjunk, újra hiteles magyar képviselet kell a parlamentbe.

Az ünnepi műsort a  Csermely kórus, Varga Lívia színművész, Marik Erzsébet és Várady Krisztina zongoraművészek tették feledhetetlenné.