A nyugat-európai gazdag tagállamok önzését bírálta Csáky Pál, az MKP európai parlamenti képviselője tegnapi (február 1-je) strasbourgi felszólalásában.

„Napjaink egyik kulcsmondata a szolidaritás. Itt, európai szinten ezt egy elhibázott döntés, a wilkommenskultur korrekciójaként emlegetik többen: az Európába számolatlanul beözönlött migránstömeg egy részének újraelosztásaként a tagállamok között. Vagyis a gazdag nyugat-európai országok kormányai hoztak egy rossz döntést, s annak következményeit most rá szeretnék tolni a szegényebb kelet-közép-európai országok polgáraira is. Ezt nem tartom szerencsésnek, s nem csodálkozom azon, hogy ez a fajta hozzáállás növeli a feszültséget az Európai Unión belül” – mondta többek között a képviselő.

„Van azonban ennek a kifejezésnek egy eredetibb, mélyebb jelentése is: társközösséget vállalni azokkal, akik valamilyen oknál fogva – a legtöbbször önhibájukon kívül – nehéz helyzetbe kerültek. Szlovákiában napok óta sztrájkolnak egészségügyi nővérek és pedagógusok. Rossz munkakörülményeik és alacsony fizetésük vitte ki őket az utcára. Nos, kedves barátaim, ha komolyan vesszük az Európa jövőjéért való aggódásunkat, akkor jobban oda kellene figyelnünk a Kelet-Közép-Európából jövő hangokra is. Amelyek hónapokkal ezelőtt figyelmeztetettek a soha nem tapasztalt migránstömeg által előidézett problémákra – s amelyek igaznak bizonyultak. Most a sztrájkoló nővérek és pedagógusok arra figyelmeztetnek, hogy Európa gazdagabb fele ne legyen önző. Az agyelszívás, a nővérek, orvosok korlátlan elszívása megbosszulja magát. Európa keleti fele nem, hogy közeledne a fejlettebb nyugati részekhez, ellenkezőleg, sok kérdésben elmarad tőle. Ez komoly veszélyeket hordoz magában, s erre a jelenségre addig kellene odafigyelnünk, amíg visszafordíthatatlan problémákat nem okoz” – figyelmeztetett a képviselő.

Felszólalásában bírálta a Fico-kormányt is, amiért az szintén elhanyagolta a nővérek és a pedagógusok munkakörülményeinek és bérének rendezését. „Ez a két kategória megérdemli az odafigyelésünket európai szinten is” – zárta felszólalását a képviselő.

Strasbourg, 2016. január 2., Csáky Pál sajtóközleménye