„Amióta az MKP nem parlamenti párt, minimális beruházásokra került sor a régióban, a magyar kisiskolák veszélybe kerültek. Változásra van szükség!" – véli a Magyar Közösség Pártja választási listájának hatodik helyén szerepelő Forró Krisztián képviselőjelölt, a párt kampányfőnöke.

- Ön szerint milyennek kellene lennie a kisebbségpolitikának Szlovákiában?
- Szlovákia politikájának értékelnie kellene, hogy más nemzetiségűek is éltek és élnek az ország területén. Az itt élő nemzetiségek történelme szorosan összekötődik. Voltak időszakok, amikor egyes nemzetiségek esetleg károsultak az ország területén. Ebből tanulni kellene. Nem engedhetjük meg, hogy ilyesmi még egyszer előfordulhasson. A nemzetiségi sokszínűségre lehetőségként kell tekinteni, és meríteni belőle. A politikának is ebből kell kiindulnia.

- Milyen fejlődési pályát képzel el az országnak? Melyek a legégetőbb problémák a térségében?
- Az ország gazdasága papíron jól néz ki. Ideje lenne, ha ezt az emberek is megéreznék. Ha nem kellene havonta szembesülnünk azzal, hogy hol a nővérek, hol a tanárok sztrájkolnak több megbecsülésért, magasabb fizetésért. A szociális csomagok jól néznek ki, de kérdem én: nem lenne jobb, ha nem lenne rájuk szükség?
Minél keletebbre megyünk, annál nagyobb problémát jelent a munkanélküliség, az alacsony bérek. Az utóbbi négy évben, mióta nincs magyar képviselet a parlamentben, ez hatványozottan igaz a dél-szlovákiai járásokra! Ezen változtatni kell, ismét a fejlődés útjára kell állítani ezt a régiót.

- Hogyan értékeli az elmúlt időszakot? Miben lehetett volna más, ha parlamentben van az MKP?
- Dél-Szlovákia lakossága ezt az időszakot jelentősen megsínylette. Nem csak a magyarokra gondolok, hanem a régióban élő valamennyi nemzetiségre. Mondjuk ki, Dél-Szlovákia el van hanyagolva!
Amióta az MKP nem parlamenti párt, minimális beruházásokra került sor a régióban, a déli autópálya továbbra sincs kész, a magyar kisiskolák veszélybe kerültek, és tovább sorolhatnám a negatív folyamatokat.
Az elmondottak is bizonyítják, változásra van szükség!

- Ha az előző választás számadataiból indulunk ki, az MKP-nak – a legrosszabb esetben is – csupán további húszezer szavazatra van szüksége a parlamentbe jutáshoz. Sok ez vagy kevés?
- Biztos vagyok benne, hogy a márciusi választások során több mint húszezerrel több szavazatot kap az MKP, mint négy évvel ezelőtt. Ezt mutatják a legutóbbi választási eredmények is; a 2014-es megyei választások, de említhetném a köztársasági elnök-választást is, amikor Bárdos Gyula, az MKP jelöltje több mint 5 százalékot kapott. Az EU-parlamenti választások alkalmával pártunk több mint 6 százalékot kapott. A legutolsó önkormányzati választások esetében az MKP a harmadik legsikeresebb pártként került ki a megmérettetésből. Soha nem volt ekkora esélye a Magyar Közösség Pártjának, hogy parlamenti párt legyen!

- Hogyan értékeli a választókedvet a választókörzetében?
- El kell ismerni, a választók nagy része csalódott a politikában. Soha nem volt még ilyen mély szakadék a politika és a választók közt! Úgy érzik, cserbenhagyták őket a politikusok. Belefásultak már az állandó ígérgetésekbe. Ezt hallom, ezt tapasztalom, amikor az emberek közt járok.
Mivel az elmúlt négy évben nem voltunk a parlamentben, ezt az időszakot arra használtuk fel, hogy közelebb kerüljünk a választókhoz, megismerjük problémáikat. Ismerjük gondjaikat, tudjuk, mit akarnak, és megoldást kínálunk nekik. Ezt bizonyítja a petíciónk is, amelyet októberben indítottunk, és karácsony előtt mát több mint ötven ezer ember írta alá! Ezt fogja tükrözni a programunk is, amit január 12-én mutatunk be.

- Mandátumszerzése esetén mik lesznek a prioritásai a parlamentben?
- A Megbecsültek Társaságának elnökeként a jövőben is igyekezni fogok tovább könnyíteni, és szebbé tenni a szépkorúak életét. Megérdemlik.
Ezen kívül minden lehetséges eszközzel azon fogok dolgozni, hogy a kis- és középvállalkozók élete könnyebb legyen, hogy a tisztességesen vállalkozók megkapják a megérdemelt elismerést. Ezzel szorosan összefügg a korrupció ellenes harc, valamint az igazságszolgáltatás hatékonyabbá tétele.

- Mi az a személyes üzenet, amellyel meg kívánja szólítani a kampányban a felvidéki magyar választópolgárokat?
- Öt évvel ezelőtt azért léptem a politikába, mert változást akartam. Láttam, hogy az egyéni érdekek gyakran a közösségi érdekek fölé helyezkednek. Nem akartam beállni azok közé, akik a pálya széléről kiabálnak be, hogyan kellene játszania a csapatnak. Tenni akartam. Azóta igyekszem minél több lehetőséget kihasználni, hogy találkozzak az emberekkel, megismerjem gondjaikat, és segítsek rajtuk. Hiszem, hogy csak így lehet hitelesen képviselni az érdekeiket. Valószínűleg ezt a választók is értékelik. A legutóbbi megyei és önkormányzati választásokkor bizalmat szavaztak személyemnek, és azóta is aktív képviselő vagyok.
Újabb megmérettetés előtt állok, amikor a választók értékelhetik eddigi munkámat. A parlamenti képviseletre eszközként tekintek, nem célra. Hiszen parlamenti képviselőként még inkább segítségére lehetek majd közösségünknek. Van mit javítani, van mit tenni! Én pedig továbbra is tenni akarok!

Forró Krisztián a Magyar Közösség Pártja 21-es sorszámú listáján a 6. helyről indul a 2016-os parlamenti választásokon.

Felvidék.ma, Pásztor Péter