A Pátria rádió Délidő című műsorának január 9-i, szombati vendége volt Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke.

„Nagy lendülettel készülünk a választásokra. Hiteles jelöltekkel indulunk, a célkitűzéseinknek helye van a parlamentben" – fogalmazott a pártelnök. Hozzátette, a választási programok pontjai közt találhatóak országos, dél-szlovákiai és magyar közösség érdekeit szem előtt tartó pontok is. A képviselőjelölt listával kapcsolatban megjegyezte: „az összefogás listáját állítottuk össze, nyitott listát alakítottunk ki."

Mint megjegyezte, a listaállítás feszültségmentesen zajlott le. A listaállításnál elvárásként fogalmazódott meg az újítás szándéka. Ez meg is jelenik, az első tíz képviselőjelölt között hat újonc található, ugyanakkor mindannyiójuknak van regionális politikai tapasztalata.

A választási programja háromlépcsős. A program vezérgondolatai közt szerepelnek olyan országos gondok, mint az oligarchák politikai befolyásának csökkentése. Mint elhangzott, többlépcsős adórendszer kialakítását terezik, melynek alapja az adózó gazdasági helyzete. „A régiófejlesztés szinte teljesen leállt a dél-szlovákiai térségben, ezen változtatni kell" – emelte ki Berényi. Az egészségüggyel kapcsolatban kifejtette, elegendő pénzösszeg jut a tárcának, ugyanakkor nem megfelelő a pénzelosztás, ezen kell változtatni. A kisiskolák megmentése szintén a program prioritásai közt szerepel.

Főcélunk a magyarság megmaradása és gyarapodása – emelte ki. „Egyedüli pártként mondtuk ki, hogy szükségszerű a kulturális és oktatási önkormányzatiság kialakítása a szórványban élő magyar közösségben, valamint a területi önkormányzatiság a tömbmagyarság számára. A megmaradásunk érdekében hosszú távú célként be kell vállalni az önkormányzatiság modell kialakítását" – hangsúlyozta Berényi.

A közös akarat szlogennel kapcsolatban jelezte, közös akaratként a választópolgárok érdekei mentén kívánnak tevékenykedni a törvényhozásban. „Közösen akarjuk Dél-Szlovákia fejlesztését, közös akaratunk a megmaradás is!"- emelte ki.

Az MKP a parlamentben a jelenlegi ellenzékkel alakítana koalíciót. Mint megjegyezte: az ellenzéki koalícióban vagyunk érdekeltek, nem kívánunk a Smerrel kormányozni. „Az ellenzéki együttműködés lehetősége meg van. Az ellenzéki pártok nélkülünk nem tudják leváltani a Smer, velünk lehetséges" – húzta alá a pártelnök. A köztársasági elnökválasztás is bebizonyította, hogy legyőzhető a Smer, tette hozzá.

Tanulva a 2010-12 időszakból, sokszínű koalíció kialakításánál óvatosan kell eljárni, hiszen a Smer bizonyára erős ellenzéki szerepre készül – vázolta fel.

A műsorban szóba került az európai történések is. Komoly problémákkal állunk szemben Európában, válaszolni kell ezekre. A kampány részeként is megjelenek az európai eseményekre való reflektálás.

„Ugyan nem sikerült koalíciót kialakítani a Most-Híd párttal, ám a Magyar Közösség Pártja önállóan is átlépi az öt százalékos bejutási küszöböt és hiteles érdekképviseletet biztosít a magyar közösség számára" - summázta Berényi József.

Forrás: Pásztor Péter, Felvidék.ma