A magyar óvoda, iskola és a munkalehetőség a magyarok lakta tájakon nagyon fontos láncolat, amely biztosítja a szülőföldön való megmaradást és boldogulást.

A fiatalok, akik külföldre mennek dolgozni, nem jószántukból teszik, hanem mert nem maradt más választásuk.

A kormány tisztában van vele, hogy lehet szétzilálni a magyar közösségeket, ellehetetleníteni az egyének boldogulását és elvenni a magyarság életerejét azáltal, hogy kivándorlásra kényszerítik a fiatalokat. Úgy tűnik, tudatos program ez. Sok magyarlakta, sőt magyar többségű faluban már évekkel ezelőtt bezárták a magyar óvodát – már hároméves koruktól gáncsolják a magyar fiatalok boldogulását. Az alapiskolák és a középiskolák jelentős részét fenyegetik bezárással – a magyar iskolás korán megtanulja, hogy másodrangú polgára az országnak. Egyetlen magyar egyetemünket minden eszközzel próbálják koldusbotra juttatni, mert magyar egyetemistákat sem szeretnének. És végül azáltal, hogy az ország déli részén nem teremtenek munkahelyeket, elveszik a szülőföldön való boldogulás lehetőségét is.

Pedig van megoldás, van kiút ebből a csapdából.

A magyar óvoda, iskola és a munkalehetőség a magyarok lakta tájakon nagyon fontos láncolat, amely biztosítja a szülőföldön való megmaradást és boldogulást. A láncszemek egymás után következnek, egymástól függnek, az állam vezetése viszont minden láncszemet külön-külön elszakítana. Programmá vált a szülőföldön való megmaradás és boldogulás ellehetetlenítése Dél-Szlovákiában, és ez mindenkit érint - kisgyerekeinktől munkanélküli fiataljainkon át a külföldön dolgozó unokákat évente kétszer látó nagyszülőkig. Mi azt akarjuk, hogy a fiatalok itthon maradjanak, munkát és méltó létbiztonságot kapjanak. Ez a mi feladatunk, ellensúlyozni a negatív tendenciákat, és keresni a lehetőségeket a folyamatok megállítására, megfordítására. Nem könnyű, de elszántak vagyunk.

A parlamentben most nincs olyan magyar képviselet, amelyben meglenne a képesség és a szándék a változtatásra. Olyan magyar képviselet kell, amely akar és tud is változtatni, hogy a fiataloknak ne kelljen félniük a munkanélküliségtől. Tegyük lehetővé, hogy fiataljaink azt tegyék, amit szeretnének: itthon boldogulhassanak.

Az MKP és a Via Nova IGEN-t mond fiataljainkra! IGENT mond a jövőnkre!

Samu István
az MKP parlamenti képviselőjelöltje

Címkék: Samu István ,