Az MKP petíciója a migránsügy rendezése és a helyi népszavazások eredményének kötelező érvényűvé tétele érdekében nagy visszhangra talált. Az ezidáig kitöltött aláírási ívek száma bizonyítja, hogy az emberek számára nem közömbös ez a téma, és szívesen fejezik ki véleményüket a petíció aláírásával.

Miért tartja fontosnak, hogy tagja legyen az MKP által a helyi népszavazásról indított petíció bizottságának?

Berényi József, az MKP elnöke:

1989 novemberének eufóriájában azt reméltük, végre eljött az idő, hogy saját kezünkbe vegyük a sorsunkat. Az akkori események részeseként a mai napig úgy gondolom, a demokrácia alapja, hogy a polgár véleménye a legfontosabb. A sors iróniája, hogy épp az akkor oly áhított Európa mai vezetői erőszakkal próbálnak rákényszeríteni tagállamaikra olyan bevándorlási kvótákat, amelyeket választóik többsége is egyértelműen elutasít. Meggyőződésünk, hogy az Európai Unió tagállamaira rákényszerített kvóták, ami gyakorlatilag nem más, mint kierőszakolt betelepítés, nem járható út, nem jelent megoldást a problémára, épp ellenkezőleg, újabb konfliktusforrást teremt.

Minden közösségnek, így minden településnek joga van dönteni saját környezete megóvásáról, közbiztonságáról, vagy épp az adott település nevéről. Nemzeti közösségünk ügyeinek elkötelezett képviselete során gyakran szembesültünk a „rólunk, nélkülünk elv” alkalmazásával.  Ez a petíció arról is szól, hogy nemzetiségtől függetlenül megerősítsük az emberek beleszólási jogát a közvetlen környezetüket érintő dolgokba. Nem az államnak kell megszabnia a polgár életvitelét, hanem a polgár joga megszabni, hogy is működjön az állam.  Amit a helyi közösség tagjai a népszavazás, vagyis a közvetlen demokrácia legfontosabb intézménye által eldöntenek, az legyen kötelező érvényű az országos politika, a parlament és a kormány számára.

Címkék: migránskrízis