Tegnap a parlament megszavazta az ún. „terrorellenes csomag” egy részét. Mindehhez alkotmánymódosításra volt szükség. Jogilag ezt egy hibás döntésnek tekintem. Törvénymódosítás esetén elsősorban ugyanis az új jogszabály célját és hatását kell figyelni.

A cél a terrorveszély elhárítása, minimalizálása volt. Vajon ha valakit 48 óra helyett 96 órán át lehet őrizetben tartani, csökken a terrorfenyegetettség? Vajon ha növeljük a titkosszolgálat és rendőrség amúgy sem szűk jogkörét, biztonságban leszünk? Fennáll-e jelenleg ekkora veszély?

Ami a hatást illeti, véleményem szerint az elfogadott alkotmánytörvény elsősorban Szlovákia polgárainak életét keseríti majd meg. Alkotmányba foglalták ugyanis egy rendőrállam alapjait, ahol az alapvető emberi jogokat és szabadságokat a sárba tiporták. Vegyük példaként az előzetes letartóztatás idejének meghosszabbítását. Az emberi jogok európai egyezménye kimondja, hogy a letartóztatott személyt haladék nélkül bíróság elé kell állítani. Az elfogadott négy napra (96 óra) viszont sehogy sem mondhatjuk, hogy megfelel ennek az elvárásnak.

Nem beszélve arról, hogy elég, ha valaki a terrorizmus gyanújába keveredik, és máris az állam markába kerül. Mondanom sem kell, hogy a terrorizmus egy nagyon tág fogalom (lásd http://www.minv.sk/?teror); így a mindenkori hatalom könnyen beavatkozhat bárki életébe. Ehhez immár alkotmányos joga van, tehát nem valószínű, hogy ez egyhamar változni fog.

Tegnap egy elhamarkodott, inkább politikai, mintsem jogi döntés született. A Smer részéről kampányfogás, míg a vele szavazók (a Most-Híd és két független) részéről pusztán számítás, stratégia. A polgár és a jog újból a háttérbe szorult. Ideje váltani!

JUDr. Nagy Dávid