Mi a célod azzal, hogy indulsz a parlamenti választáson, mit szeretnél ezzel elérni?

További három társammal együtt azért döntöttünk az indulás mellett, mert határozott elképzeléseink vannak arról, hogyan tudnánk régiónkat erősebbé és sikeresebbé tenni. Ha körülnézek, olyan problémákkal szembesülök, amelyek első gyermekes családapaként engem is ugyanúgy érintenek, mint az emberek többségét. A kormány semmit sem tesz az emberek munkához juttatása érdekében, ami az egyik legnagyobb kihívás régiónk jövője szempontjából. Látjuk azt is, hogy a parlamentben sok esetben 20 éve ülő politikusok nem tesznek eleget a magyarság megtartásáért, annak ellenére, hogy gazdagítjuk ezt az országot, és ugyanúgy fizetjük az adót, mint bárki más. Miután csapatunkkal helyi szinten felépítettünk sok értékes dolgot, és komoly munkát végeztünk a közösségépítés terén, legyen az ifjúsági nyári tábor, nyelvhasználati mozgalmak, magyar diákszervezetek, vagy a sikeres fesztiválok és civil megmozdulások, úgy éreztük, több is van bennünk, amivel elősegíthetjük a közösség megújulását. Hiszek benne, hogy az elkezdett közösségi építkezést magasabb szinten kell tovább folytatnunk!

Miért éppen az MKP listáját választottad?

A szlovákiai magyarság egységes és erős képviseletben érdekelt, mert a megosztottság sehová sem vezet. A Fiatal Függetlenek eredeti célja az volt, hogy megvalósuljon az egység a magyarok közt. Tárgyaltunk mind az MKP-val, mind a Híddal, a Híd elutasította az együttműködést. Korábban voltak nézeteltéréseink az MKP-val, de a siker érdekében elhatároztuk, hogy közösen keressük a megoldást a régiónkat érintő problémákra. Az MKP mindig is a magyarság megmaradásáért dolgozott, ahogy mi is. A párt gyakorlatilag egyetlen szlovákiai pártként ma komolyan és őszintén gondolja, hogy fiatalokra van szükség a közéletben.

Mi az a többlet, amit hozzá tudsz tenni a magyar közösségért végzett munkához?

Eddigi közösségszervező munkánk a bizonyíték arra, hogy el lehet érni sikereket. Összehoztuk a különféle világnézetű és kötődésű embereket a Malina Hedvig-tüntetésen, nem féltünk megmutatni, hogy van gerincünk és bátorságunk kiállni a polgári demonstrációkon. Jól működnek a diákszervezetek, jól működnek a helyi fesztiváljaink – profi és nyugati módon. Ugyanezt a profizmust és közösségi tenni akarást szeretnénk átültetni a parlamenti munkánkba, egy olyan dolgot, ami eddig nagyon hiányzott a képviseletünkből.

A dunamocsi Orosz Örs, a Fiatal Függetlenek jelöltje az MKP listáján.