Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) elnöke a Néppárt madridi kongresszusán fogadta Berényi Józsefet, az MKP elnökét és Csáky Pált, az MKP európai parlamenti képviselőjét.

A megbeszélésen az MKP képviselői felvázolták a szlovákiai parlamenti választás előtti politikai helyzetet. A felek egyetértettek abban, hogy az EPP szlovákiai tagpártjainak (KDH, SDKÚ, Most-Híd, MKP) meg kellett volna találniuk a választási együttműködés megfelelő formáit, mert anélkül Robert Fico és a SMER ismételt győzelme elkerülhetetlen. Berényi József tájékoztatta Joseph Dault, hogy az MKP kész koalíciót kötni a Most-Híddal többek között az Európai Néppárt sikerének érdekében is.

A megbeszélésen a migránshelyzet is szóba került, amely a kongresszusnak is kiemelt témája volt. Az MKP képviselői kifejtették álláspontjukat, miszerint továbbra is elutasítják a kötelező kvóták bevezetését. Emellett tudatosítják, hogy a bevándorlás kérdése lehetőséget ad a szélsőséges erők térnyerésére Szlovákiában is, ezért azt körültekintően, az európai uniós normáknak megfelelően kell kezelni.

Az MKP sajtóosztálya