A Magyar Közösség Pártja üdvözli, hogy az európai uniós kormány- és államfők tegnapi brüsszeli ülésén végre megindult az érdemi párbeszéd a migránskrízis összeurópai kezelése érdekében. Bár a körvonalazódó megoldási csomag részleteiről további hosszas egyeztetések várhatók, az ülés konstruktív hangulata biztató jel.

A Magyar Közösség Pártja mindazonáltal kiábrándítónak tartja a tagállamok belügyminisztereinek keddi döntését a kötelező menekültügyi kvótákkal kapcsolatban. Szlovákiára és néhány további uniós tagállamra akaratuk ellenére erőltettek rá egy olyan döntést, amely a problémát rosszul kezeli, sőt súlyosbítja.

A migránskrízissel kapcsolatos álláspontunk elvszerű és változatlan. Szlovákiának az emberiességre, a keresztény erkölcsre és a nemzetközi kötelezettségvállalásaira tekintettel a menekültek segítésében meg kell tennie mindent, ami tőle - sajátosságait is figyelembe véve - elvárható.

Elfogadhatatlan eljárás azonban, ha a menekültkrízis kapcsán mértékadó tagállamok egyoldalúan olyan felelőtlen üzenetet küldtek és küldenek a világba, amelynek hatásai más tagállamokat is érintenek. Az pedig még kiábrándítóbb, hogy az ilyen egyoldalú lépésekből származó terheket az érintettek véleményének figyelembevétele nélkül osztják el.

Meggyőződésünk, hogy a migránsok tagállamok közötti elosztására összpontosító megoldási javaslatok csak tovább súlyosbítják a helyzetet. Ez így valójában egy meghívólevél gazdasági bevándorlók és menekültek további százezreinek és millióinak, amiből csak újabb és újabb kvóták következnek. Ez a megközelítés nem vesz tudomást a valóságról, arról, hogy Európa, és benne Szlovákia lehetőségei végesek.

A Magyar Közösség Pártjának meggyőződése, hogy Európa vezetőinek a lehető legkorábban meg kell húzniuk a vonalat a szolidaritás és Európa reális lehetőségei között. Ezt az üzenetet egyértelműen, és a cél elérését biztosító eszközöket megnevezve (a külső határok védelmét kiemelten kezelve) kell megüzenni a világnak.

Ha Európa vezetői erre nem képesek, ha tetteiket kizárólag a történelemnek való felelőtlen pózolás vezérli, azzal nem csak maguknak, hanem egész Európának okoznak kezelhetetlen problémákat.  Európa vezetőinek a kényszerítés helyett meg kell hallgatnia az európaiak többségének hangját.

Berényi József,
az MKP elnöke