A tikkasztó hőség és a politikai uborkaszezon hírszegény időszakában az Új Szó hasábjain szenzációként jelent meg a hír: az MKP tárgyalásokat folytat az SAS-el az esetleges választási koalícióról.
Ha a hőmérséklet ettől nem is száll alább, le kell hűtenem a tollforgatók túlzott várakozásait, a realitás ugyanis az általuk leírtaknál sokkal egyszerűbb.

Tény, a Magyar Közösség Pártját az utóbbi időben több szlovák párt is megkereste, hogy az esetleges együttműködésről tárgyaljunk. Ilyen volt többek közt az SAS is, de rajtuk kívül más pártokkal is folytak egyeztetések. Nincs ebben semmi szokatlan, a (kisebbségi)politika nagyrészt a tárgyalás, a konszenzus és közös fellépés keresésének a műfaja. Úgy gondolom, pártelnökként kötelességem minden olyan tárgyalási felkérésnek eleget tenni, ami a felvidéki magyarság és Dél-Szlovákia helyzetét rövid vagy hosszútávon erősítheti. Tárgyalásaink minden esetben politikai programokról szóltak, megvizsgáltuk, melyek azok a pontok, melyek parlamentbe kerülésünk esetén közösen vállalhatóak. Érthető, hogy politikai ellenfeleink nem nézik jó szemmel, hogy szlovák parlamenti pártok partnerként tekintenek ránk, hiszen ezzel igazolást nyert: ténykedésük, hogy az MKP-t szélsőséges, elszigetelt pártként tűntessék fel, nem járt sikerrel. Míg a Most-Híd nem tartotta érdemesnek a választások előtti tárgyalásokat az MKP-val, addig a felelősen gondolkodó jobboldali erők közül viszont többen, akik komolyan gondolják a Smer nélküli kormányzást, tisztán látják, a Magyar Közösség Pártja nélkül nincs kormányváltás. Parlamenti pártként az MKP mindenkor stabilizáló tényező volt akár kormányon, akár ellenzékben politizált. Meggyőződésem, ha a Radičová-kormány idején ott lettünk volna, nem végződött volna csúfos bukással a történet.

A Magyar Közösség Pártja önállóan készül a 2016-os parlamenti választásokra. Választási programunk garanciákat fogalmaz meg a szlovákiai magyar közösség megmaradásához és további fejlődéséhez. Gazdasági tervezetünk a magyarlakta régiók felemelkedésének programja. A problémák adottak, mi pedig konkrét és valós megoldásokkal szolgálunk. Az MKP listáján előkelő helyet kapnak a Martosi Szabadegyetemmel már bizonyító és egyre erősödő Via Nova Ifjúsági Csoport tagjai, ahogy párton kívüli, a közéletben aktív személyek is befutó helyre számíthatnak. Rajtuk kívül szeretnénk, hogy az OKS jelöltjei is szerepeljenek majd az MKP-listán, akik többször igazolták, kiállnak a kisebbségi jogok szavatolása és betartása mellett.
Ezek a tények, a többi a hőség és az újságírói eposzi túlzás rovására írandó.

Berényi József,
a Magyar Közösség Pártja elnöke

Megjelent az Új Szó Lövészárok rovatában 2015. augusztus 11-én.