(Hangfelvétellel frissítve) Berényi József, a Magyar Közösség Pártja elnöke cáfolta a sajtóban megjelent híreket, hogy a Szabadság és Szolidaritás (SaS) pártjával és az Polgári Konzervatív Párttal (OKS) hármas koalíciót terveznek. "Nem gondolkodunk koalícióban, az MKP önállóan készül a választásokra, a listánkat az OKS képviselőjével és civilekkel egészítenék ki" – nyilatkozta Berényi József szombaton, a Pátria rádió Délidő című műsorában.

Megerősítette, hogy az SaS megkereste őt, de koalícióról nem esett szó, hanem inkább arról, milyen esélyei vannak egy kormányváltásnak. Az OKS-szel tárgyaltak, az MKP szeretné, ha a jelöltlistán megjelenne Ondrej Dostál neve, „aki több magyar jellegű kérdésben is mellénk állt az elmúlt években, legyen szó kettős állampolgárságról, nyelvhasználatról, kollektív bűnösség elvéről..."

 

[audio mp3="/mkp/sites/default/files/2015/08/bj_patria_20150808b.mp3"][/audio]

 

Szinte mérhetetlen az OKS, de pártjának minden egyes szavazatra szükség van az öt százalék elérése érdekében. „Nem csak arról van szó, hogy választókat hoznak, hanem a számunkra fontos témákat erősíthetnék a parlamentben" – mondta Berényi. Több kisebb párt is alakíthat kormányt, ám Kell egy bölcs, kompromisszumképes miniszterelnök, aki össze tudja tartani a koalíciót. Berényi úgy látja, ha a választásokat követően a Smernek szüksége lesz a kormányalakításhoz partnerre, a Most-Híd („nem véletlenül kampányol együtt Bugár és Kaliňák Dél-Szlovákiában") és az SNS az a párt, amelyik, ha lesz felkérés Ficóék részéről, elfogadja azt.

A KDH esélye csökkent, miután a Váhostav-ügy kapcsán nekiment a párt elnökének a Smer. A műsorvezető, Miklósi Péter felvetésére, hogy mennyire lesz koalícióképes az MKP, kivel tudna kormányozni, ha bejut a parlamentbe, Berényi azzal válaszolt, abban érdekeltek, hogy kormányváltásra kerüljön sor. Azért mert a korábbi jobboldali kormány megbukott, még nem jelenti azt, hogy egy széles koalíció nem irányíthatná az országot, hiszen volt rá példa a két Dzurinda-kabinet idején. „Ha az MKP bekerül a parlamentbe, van reális esélye egy Smer nélküli kormánynak" – véli a politikus.

A jobboldal számára közös víziót sürget, ami felülírná a kis pártok önös érdekeit. Ez a vízió az oligarchák háttérbe szorítása, a pénzügyi csoportok háttérkormányzásának megszüntetése, munkavállalók helyzetének javítása lehetne. „Látok erre esélyt, a miniszterelnök személyét nem látom. Hiányzik egy olyan líder, mint amilyen Dzurinda volt, de a választások még generálhatnak ilyen személyiséget" – jegyezte meg Berényi.

Hallgatói kérdésre válaszolva (Mi tesz MKP a magyarság megmaradása érdekében?), a párt idevonatkozó dokumentumát említette, amely területi önkormányzatiságot sürget a tömbvidéken, kulturális és oktatási önkormányzatiságot a szórványban. „Ez a magyar megmaradás garanciája. Be kell jutnunk a parlamentbe, s akkor asztalra tesszük ezeket a témákat" – ígérte az elnök. A párt választási programjának egyik fő része lesz a megmaradás programja, a másik a gazdasági-szociális program. „Ez utóbbinak az adóreform lesz a fő motívuma, úgy látjuk, eljött az idő arra, hogy Szlovákiában újra többkulcsos adórendszert vezessenek be: a kis jövedelműek alacsonyabb, a magasabb jövedelműek nagyobb adót fizessenek" - szögezte le Berényi, hozzátéve, hogy ez vonatkozik a nagy- és kisvállalkozásokra is. Fontosnak tartják a kis- és közepes vállalkozások és a kisvállalkozók járulékterheinek csökkentését.

Az MKP Országos Tanácsa a jelöltlistát szeptember-október folyamán véglegesíti. S bár a párt szívesen látná, kérdéses, rajta lesz-e Komárom polgármestere. „Stubendek Lászlóval jó a kapcsolatunk, jó lenne ha rajta lenne a listánkon, de nemet mondott. Viszont közölte, segíteni fog, hiszen ő is szeretné, hogy az MKP elérje az öt százalékot" - nyilatkozta a pártelnök.

Forrűs: BA, Felvidék.ma