A Magyar Közösség Pártja egyértelműen elutasítja az Európai Bizottság által szorgalmazott kötelező bevándorlási kvótákat. Az az álláspontunk, hogy a kvóták nem az okok megoldását jelentenék, hanem ellenkezőleg, tovább mélyítenék a problémákat. A politikai okokból hazájukat elhagyni kényszerülő menekültek befogadása önkéntes alapú kell legyen. Egyúttal azt is javasoljuk, hogy a menekültkérdést szisztematikusan kezeljék, elsősorban az érintett területeken oldják meg, vagyis azokban az országokban, ahol kialakult. Vagyis Észak-Afrikában és a Balkán egyes országaiban.

Álláspontunk hosszantartóan szilárd, és más szlovákiai képviselőkkel ellentétben az Európai Parlamentben sem szavaztunk a kvóták mellett.

Egyúttal tisztában vagyunk az EU-tagállamokkal szembeni szolidaritás szükségességével, de a bevándorlókkal szembeni szolidaritáséval is. Annál is inkább, hogy a menekülttáborok többsége Szlovákiában éppen a nemzetiségi szempontból vegyes területeken található. De a közösségvállalásnak hatékonynak, fenntarthatónak és a szlovákiai viszonyoknak megfelelőnek kell lennie. Az MKP számára Szlovákia lakosságának biztonsága a legfontosabb. Európa déli határainak biztonsága és a szomszédjainkkal való együttműködés a bevándorlási hullám megállítása tekintetében közös felhívást jelent mindnyájunk számára.

Az esetleges népszavazást erről a kérdésről felesleges figyelemelterelő lépésnek tartjuk, ugyanis sikeres népszavazás sem akadályozná meg a kvóták teljesítését, ha az Európai Bizottság másként döntene.

A bevándorlás a fő témája jelenünknek, s úgy látszik, egyre inkább választási kampánytémává válik. De meg kell őrizni a józan észt a gyülekezési jog esetleges korlátozását illetően, amelyet a kormány a szombati tiltakozás kapcsán tett reakciójában jelzett.

Berényi József,
az MKP elnöke

Címkék: Berényi József ,