A magyar nyelvi környezetben az osztrák Opus dalából általában azt hallottuk, hogy „levelet kaptam lájf”. Polgármesterként ma én is egy „szívélyes” levelet kaptam. Nem mástól, mint személyesen az ország miniszterelnökétől, Robert Ficótól. Enyhe meglepetésben részesültem, hiszen a demokratikus jogállami szabályozást meghatározó módok ellenére máskor jó, ha több hónap után válaszra méltatja az embert a kormányhivatal. De ez most nem is válaszként jött, hanem a kormányzó párt újabb kampányszagú húzásaként.

Három témában húzzák el az orrunk előtt a mézesmadzagot.

A miniszterelnök először ígéretet tesz, hogy 2016-tól az önkormányzatok finanszírozásában az eddigi 68,5 százalékos arányt 70 százalékra emelik, azaz a természetes személyek jövedelmi adójának ilyen aránya kerül vissza az önkormányzatokhoz. Nem más ez, mint parasztvakítás a köbön, hiszen az alapkérdést nem oldja meg, mégpedig azt, hogy az önkormányzatok ne egy adónemhez kötődjenek, hanem az állam összbevételeinek X százalékát garantált normatívaként kapják meg. Ha ilyen finanszírozás módozatán töprengenének Ficóék, végre nem 100 évente tataroznánk egy-egy útszakaszt, nem lenne kérdés a települések önerőből történő fejlesztése stb.
A második ígéret a közoktatási törvény módosítását érinti. Na, nem azt a részét, amely igazán kérdés, hogy a szeptember 1-jén életbe lépő módosítást oldja-e a kormány, hanem csak az iskolaigazgatók kinevezésének folyamatát. Meg sem lepődtem, hiszen hallva Draxler minisztert az SZMPSZ rozsnyói rendezvényén, várható volt, hogy az iskolákat likvidáló törvényen nem módosítanak – kizárólag elodázzák azt a választások utáni időpontra. Az alapkérdést pedig nem nagyon veti fel senki, hogy tudniillik miből finanszírozza az önkormányzat a kisebb létszámú iskolák esetében a tanárok fizetését, a gáz- és villanyszámlát…

A harmadik ígéret a közbeszerzési sávok megemelését lebegteti, azaz, hogy az eddigi 1000 euróról 3000-re emelnék a közvetlen beszerzések lehetőségét. A történet pikantériája, hogy a Váhostav-ügyben milliókat úsztat el a kormány, de az önkormányzatoknál anno hihetetlen erős szabályozást vezetett be. A törvény puhítása jól hangzik, de semmit sem old meg. Egyébként pedig, hadititok ide vagy oda, helikoptereket 300 millió euróért nem gond beszerezni, közbeszerzés ide, transzparens üzlet oda.

Fico levelének a vége a legszebb. Idézem: „találkozásunk reményében, tisztelettel.” Hurrá! Lehet, hogy a Kaliňák-Bugár kettőse után újabb kölcsönautókkal vakítják a nagyérdeműt? Vagy talán ezúttal valami mást osztogatnak majd a Csallóközben (is)? Ki tudja, valószínűleg érdekes ősz és tél elé néznünk.

Őry Péter,
az MKP alelnöke