Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártja EP-képviselője kész az Európai Parlament Petíciós Bizottsága elé vinni Žák-Malina Hedvig régóta húzódó ügyét, ha a fiatalasszony ellen elkezdődik a bírósági eljárás.

„A Petíciós Bizottság alelnöke vagyok“ – szögezte le Csáky a Teraz.sk portálnak. Hozzáfűzte: Žák-Malina Hedvig ügyével előbb a bizottságban, majd az Európai Parlament (EP) plénumában is foglalkozna, s egy petíció indítását sem zárja ki. „Ha arra szükség lesz, akkor igen, indítok. A Petíciós Bizottságban azonban bármilyen témát megnyithatok. Ez az EP egyetlen olyan bizottsága, amely közvetlen kapcsolatban áll az Európai Unió polgáraival” – magyarázta.

Az EP-képviselő szerint azonban jobb lenne, ha ezt a témát másféle módon zárnák le. Rámutatott: pillanatnyilag nem tudni, hogy lesz-e bírósági eljárás, visszavonja-e az ügyészség a vádemelési javaslatot, vagy azt visszadobja-e a bíróság. „Jelenleg azzal az információval rendelkezem, hogy a bíróság azt egyelőre nem tűzte ki tárgyalásra. Nem tudom, hogy milyen lesz a folytatás, de én is nyugalmat akarok. Ezt már nem lehet elegánsan lezárni, de azt akarom, hogy ne folytatódjon buta módon a lány üldözése“ – tette hozzá Csáky.

Az MKP politikusa az Európai Parlamentben olyan emberjogi kérdéseknek is figyelmet akar szentelni, amelyek az őshonos kisebbségek, például a felvidéki magyarság problémáival függnek össze. „Az Európai Tanács nagyon szívesen foglalkozik az emberi és kisebbségi jogok EU-n kívüli helyzetével. Nekünk azonban az unión belül is nagy problémáink vannak“ – hangsúlyozta az EP-képviselő. „ Itt van az emberi jogok betartásának kérdése, azok betartása az igazságügy terén, illetve az a problémakör, hogy nem szentelnek figyelmet az őshonos kisebbségek gondjainak, akik az európai sokszínűség és kulturális változatosság részét képezik“ – fűzte hozzá.

Žák-Malina Hedvig ügye 2006 nyarán kezdődött. Az akkor 23 éves diáklányt Nyitrán két férfi megverte, vallomása szerint azért, mert az utcán magyarul beszélt. A rendőrség az év szeptemberében azzal zárta le az ügyet, hogy az az eset nem történt meg, vagy nem úgy történt, ahogy azt Hedvig elmondta. A fiatalasszonyt 2007 májusa óta hamis tanúzással és eskütétellel gyanúsítják. A főügyészség idén áprilisban vádemelést kezdeményezett. Andrej Kiska államfő kijelentette, hogy ha a bíróság el is ítélné Hedviget, ő kegyelemben részesítené.

teraz.sk/hirek.sk