Az, hogy a vasúti kétnyelvűségről szóló javaslat nem ment át tegnap a parlamentben, meglepetést jelent, hiszen a korábbi hírek, főleg a szlovákiai magyar médiában arról szóltak, hogy a Smer rá fog bólintani a javaslatra, az előzetes egyeztetések miatt. Kiderült, hogy Bugár Béla érdekérvényesítő képessége a parlamentben tulajdonképpen megszűnt. Kiderült az is, hogy taktikai hiba volt a javaslat benyújtásának időzítése, illetve egyetérteni azzal, hogy a szavazás az elnökválasztás utáni ülésen legyen, pár nappal az események után.

Mindemellett nagyon bízunk benne, hogy mivel Andrej Kiska olyan jelentős mennyiségű magyar szavazatot összegyűjtött, reagálni fog erre az eseményre, és elmondja a véleményét azzal kapcsolatban, hogy látja a visszautasítást, és nyomást gyakorol a kormányra, hogy változtasson ezen az álláspontján. A kampányban megjegyezte, hogy pozitívan áll hozzá a kétnyelvűséghez.

A Magyar Közösség Pártja lehetőségei szerint továbbra is napirenden kívánja tartani a vasúti kétnyelvűség témáját. Meggyőződésünk, hogy előbb-utóbb át lehet törni az ellenállás falát.

Berényi József,
az MKP elnöke

Címkék: Nyelvhasználat