Ismét szó esett a szlovák állampolgársági törvényről az Európai Parlamentben. Egyperces felszólalásában Mészáros Alajos, az MKP EP-képviselője hívta fel a plénum és az európai testületek figyelmét arra, hogy Szlovákiában az alkotmánybíróság újra elnapolta a döntéshozatalt a kérdésben.

Az évek óta húzódó ügynek több száz kárvallottja van, miközben az EP petíciós bizottságának vezetése is e döntésre várva napolta el, hogy a hozzá forduló polgárok beadványával foglalkozzon. Mészáros Alajos február 3-ai felszólalásában kifejtette: Kollégáim emlékezhetnek még a 2010-ben sebtében elfogadott, a kettős állampolgárságot tiltó, politikai elgondolásból születetett törvénymódosításra Szlovákiában. Ez a módosítás már több tucat szlovákiai polgárnak okozott kellemetlen „adminisztratív élményt”. Nem beszélve a máig tartó hatósági zaklatásokról.

A szlovák alkotmány szerint senki sem fosztható meg akarata ellenére állampolgárságától. Az ügyet az elmúlt napokban tárgyalta alkotmánybíróság, a határozathozatal dátumát február 26-ára tűzve ki.

A témát nagy érdeklődéssel követi a közvélemény. Ezért is fogadtuk döbbenettel azt a minapi hírt, hogy zárt ülésén az alkotmánybíróság határozatlan időre elnapolta a kettős állampolgársággal kapcsolatos döntését.

A választások évében járunk Szlovákiában is. Nem kérdés, politikai játszma tanúi vagyunk, és velünk együtt a zaklatásnak kitett polgárok is.  Jó lenne, ha az alkotmánybíróság végre érvényt szerezne a szlovák alkotmány által garantált polgári jogoknak.”