Mezőgazdaság

Az MKP a kormány politikáját továbbra is aszerint értékeli, menyire van ez összhangban az MKP 2012-ben meghirdetett választási programjával, céljaival és stratégiájával, valamint mennyire teljesíti a kormány a saját választási programját. Főleg arra figyelünk, teljesülnek-e a kormány által beígért vidékfejlesztési programok. Ezeket az MKP továbbra is kulcsfontosságúnak tartja, mivel a jelenlegi kormány gazdaságpolitikája még a távolabbi jövőben sem kecsegtet nagyobb ipari beruházásokkal a dél-szlovákiai járásokban. A föld művelői támogatása tehát elsőrendű fontossággal bír, hogy a mezőgazdasági termeléssel és a termékek helybeni feldolgozásával munkához és minél nagyobb hozzáadott értékkel bevételhez is jussanak a nagy munkanélküliséggel sújtott régiók lakói. Sajnos ezek a célok még mindig távol vannak. A mezőgazdasági tárca teljesítményét az utóbbi hetekben maga a kormányfő is elégtelennek találta.

A nyilvánosság a mezőgazdasági politikából leginkább Ľubomír Jahnátek jelenlegi és Simon Zsolt volt mezőgazdasági miniszterek hónapok óta tartó vitáit jegyzi, például arról, ki a nagyobb bűnös az alacsony minőségű, romlott élelmiszerek üzleteinkbe kerüléséért. A nagyközönség számára a két ellenfél a tetteik helyességét bizonyítandó legkülönbözőbb érvei sokszor érthetetlenek.
A tárca, de a parlamenti ellenzék sem beszél viszont az eredendő problémáról, hogy az olcsó, de ugyanakkor kétes minőségű külföldi áru azért kerül az üzletekbe, mert a mezőgazdasági támogatás Szlovákiában még mindig alacsonyabb, mint a környező országokban és az egyes ágazatok és régiók között igazságtalanul van felosztva. Ez a hazai termékek árait versenyképtelenné tette. Amíg ez a tényező nem lesz kiegyenlítve, a tárca többi intézkedései csekély és vitatott hatáshoz fognak vezetni. Ezért kíváncsian várjuk, mit hoz a 2013-ra ígért megemelt támogatás.

Környezetvédelem

A környezetvédelmi tárca a várakozásnak megfelelően „csendben” működik, ami a környezet állapota szempontjából talán nem is rossz, hiszen nincsenek botrányok. Az egy év alatt megjelent környezeti szennyezéseknél a tárca jogszerűen járt el. Említést érdemel, hogy a beruházásokra szánt emissziós kvóták eladásából remélt jelentős pénzinjekciót veszély fenyegeti, hiszen a kvóták világpiaci ára jelenleg a padlón van. Természetesen az önkormányzatok mindezek ellenére is elsősorban azt várják nagy érdeklődéssel, miként fogja a miniszter az első évében elosztani a Környezeti Alapból esedékes dotációkat. Itt még megemlítendő, hogy az európai alapokból járó juttatások veszélybe kerültek, mégpedig a tárca hibáján kívül, csak azért, mert a környezetvédelmet a közlekedésüggyel közösen értékelik, s emez nagyon gyengén teljesített.

Külön téma a Barátság kőolajvezeték schwechati olajfinomítóba tervezett meghosszabbítása, amelynek az útvonala a legújabb információk szerint a ligetfalusi lakótelepeken vezetne. Ez természetesen elsődlegesen a gazdasági tárca terve és hatásköre, a környezetvédelemnek viszont fontos szerepe lesz, várjuk a fejleményeket. Ezeken kívül a közelmúltban a geológiai törvény esedékes módosítása kevert fel némi port, amit a nyilvánosság a Kassa-környéki esetleges uránérc bányászattal hoz kapcsolatba, és amelyik az előzetes információk szerint az önkormányzatoknak a geológiai kutatásoknál meglévő hatáskörét gyengítené. Ezt a tárca tagadja. A miniszter javára lehet még írni, hogy a Magas Tátrai 2004 novemberi szélvihar nyomán kialakult helyzet alapján abszurd módon bűncselekménnyel megvádolt elődjei ügyében a természetvédelem pártjára állt.

Miklós László,
az MKP mezőgazdasági és környezetvédelmi alelnöke