Menyhárt József egy bejegyzést tett közzé.

Tisztázzuk a szabályokat!

Andrej Kiska hibát követett el akkor, amikor –legkésőbb ma – nem fogadta el Miroslav Lajčák lemondását. Ezzel teljesen feleslegesen gerjeszti tovább a feszültséget: aki menni akar, arra rá kell adni a kabátot!

Az eset ugyanakkor példája annak, milyen hézagos a szlovák alkotmány. Államfőként kezdeményezője lennék, hogy a törvényhozás alkotmánytörvényben tisztázza az elnöki kompetenciákat. Ki kell neveznie az elnöknek a megválasztott főügyészt vagy mérlegelési lehetősége van? Ki kell neveznie az alkotmánybírákat vagy válogathat? Beleszólása van-e abba, hogy egy új kormányfő kiket javasol miniszternek? Muszáj-e elfogadnia egy miniszter lemondási nyilatkozatát vagy visszautasíthatja? És ha igen, a lemondási szándék ellenére hogyan maradhat a miniszter a helyén?

Első látszatra a fentiek specifikus jogi esettanulmányok, ám mindegyiknek valós eset az elmúlt évekből, komoly belpolitikai hatásokkal. Egy törvény akkor jó, ha világosan fogalmaz és meghatározza a szereplők lehetőségeit és kötelezettségeit. Szlovákiának tiszta és értelmezhető szabályokra van szüksége, hogy a mostanihoz hasonló káoszokat megelőzhesse!