Menyhárt József egy bejegyzést tett közzé.

Kivéreztetik a magyar kultúrát

Sikertörténet helyett eddig botrányhalmaz a Kisebbségi Kulturális Alap. A romaügyek körüli visszásságok után a héten kiderült (a KKA jelentése alapján), hogy azok közül, akik pályázatai tavasszal sikeresek voltak, csak minden tizedik magyar szervezettel sikerült szerződést kötni. Akivel pedig nem kötnek szerződést, az pénzt sem kap.

Hogy értelmezni tudjuk a helyzetet: az idei kulturális rendezvények többsége már lezajlott, az előadókat, a szolgáltatókat ki kellett fizetni. A kultúraszervezők így eddig az államot hitelezik, amely képtelen a nekik hónapokkal ezelőtt megítélt pénzt átutalni. Számomra, a felvidéki magyar kultúrában aktívan mozgó ember számára ez különösen fájdalmas tény.

Pedig emlékszünk még, mit mondtak az illetékesek és a KKA-t sikersztoriként lefestők tavaly? Hogy idén végre időben meglesznek a pénzek. Most sem sikerült.

Mindennek nem kellett volna bekövetkeznie, ha a törvény előkészítői valós szakmai és társadalmi párbeszédet folytattak volna. Ám ők csak a politikai PR-ral törődtek és azzal törődtek, hogyan jusson a magyar kultúrának kevesebb pénz az alapból mások javára.

Amint az MKP parlamentbe kerül, az elsők között fogjuk benyújtani a KKA-t megreformáló tervezetet. Ha pedig kormányra jutunk, az egyik alapvető koalíciós feltétel lesz a KKA működőképessé tétele és pénzügyi feltöltése.