Menyhárt József egy bejegyzést tett közzé.

Egy régi mondás az ördög tartózkodási helyét a részletekben jelöli meg. Lehet ebben valami... Amíg az utóbbi napokban a magyar sajtót az alapiskoláknak jutó fejpénz hosszú ideje késő, minimális növelése foglalkoztatta, miniszterelnöki szinten sokkal fajsúlyosabb bejelentések születettek.

Robert Fico szerint itt az ideje, hogy a középiskolák megyei hatáskörből államiba térjenek vissza, az oktatási miniszter kijelentései alapján ugyanez a sors vár alapiskoláinkra is.

Hogy is van ez? Az alapiskoláink sorsáról jelenleg polgármestereink és helyi képviselőink döntenek, középiskoláinkról pedig a megyei közgyűlések, amelyekben pont a másfél hónapja sikerrel megvívott választások eredményeként erős pozíciókat szereztünk. Mindez a koalíciónak köszönhetően elveszhet.

A központosításnak megvannak a maga előnyei (és hátrányai) a decentralizált irányítással szemben, ám mindaddig, amíg nem épül ki magyar oktatási önkormányzat, életveszélyes minisztériumi hatáskörbe rendelni az alap- és középiskolákat. Most helyben tudunk dönteni egy-egy iskola megtartásáról, prioritásáról, vezetőségéről. Ha a hatáskörök Pozsonyba vándorolnak, a fejünk felett szlovák minisztériumi hivatalnokok fognak intézkedni.

Volt már ilyen korábban, nem kérünk belőle: erre most nagyon oda kell figyelni!