2021. szeptemberében gyűrűzött be az energiaválság, meglódult az energiahordozók ára. Az azóta zajló döbbenetes folyamatok mindenki számára ismertek, kivétel nélkül. Mivel pénztárcánkat és a gazdaságok költségvetését befolyásolják súlyosan.

2022. folyamán a pozsonyi kormány a háztartások számára féken tartotta az energiahordozók árát, ez mindenképpen dicséretes. Ám a gazdák, kis- és közepes vállalkozók, valamint az ipar számára ez korántsem sikerült. Tragikus sorsok tanúi lehettünk. Csak a legszembetűnőbbek: sorra zárják be kapuikat a magas energiaigényű ipari vállalatok. Mindenki számára nagy talány a 2023. gazdasági év, hiszen a kormány eurómilliárdokat illesztett az állami költségvetésbe az energiahordozók árának enyhítésére, a társadalmi csoportok legtöbbje számára. Ám az új év sokak számára mégis az előlegek súlyos megnövelésével kezdődött. Szabadkozott a kormány, hogy kommunikációs hiba történt, rendbe rakja a hiányosságot. Puding próbája az evés, az energiahordozók valódi árát nem az előleg határozza majd meg, hanem az éves elszámolás. Nehogy akkor derüljön ki, mekkora nagy a baj. Nehogy….

Ám a java csak most jön.  2022. végére az Eurostat felmérést végzett arról, az EU tagországaiban az energiahordozók fogyasztása (nem költségekben, hanem MWó-ban) hogyan alakult azóta, hogy 2021. szeptemberében az árak meglódultak és a kormányok erőteljes takarékossági kényszert hirdettek. Nos, az EU 26 tagországában a fogyasztás lecsökkent, helyenként jelentősen. Egyetlen ország, ahol 2022-ben megnövekedett a fogyasztás, az Szlovákia.

Ezzel szemben a minap kiderült, hogy a sors azokat is bünteti, akik a takarékoskodást komolyan gondolták. Nem is akárhogyan. Adott egy község a Hegyháton, melynek ezer lakosa van. Mivel számára tavaly többszörösére emelkedett az energiahordozók ára, az önkormányzat erőteljes takarékosságba fogott. Mi lett a vége? Mivel nem teljesítette az energiaszolgáltatóval megkötött szerződésbe foglalt minimális energiafogyasztást, a szolgáltató 4.300 € büntetést rótt ki a kis településre. Adott egy másik település ugyanabban a térségben, melynek 1200 lakosa van. Számára a szolgáltató ugyanilyen „vétség” miatt tízezer € büntetést rótt ki. A kis település polgármesterének fogalma sincs, miből fogja a súlyos büntetést kifizetni. Azonnal felmerül itt két kérdés: a vétség miért vétség azt követően, hogy 2021. szeptemberétől alaposan megbolydult a világ, begyűrűzött a kemény energiaválság és a takarékossági kényszer? Hány ilyen sorsú település lehet még Szlovákiában? 

Az energiaszolgáltatási szerződések „békeidőben”, az energiaválság begyűrűzése előtt meghatározták a minimális fogyasztást, egyfajta biztonságot adva a szolgáltatónak, mekkora fogyasztással számolhat. Mert számára a minél több, annál jobb volt a jelszó. Viszont, ha a szolgáltató a piaci helyzet függvényében az árak megnövekedése miatt egyoldalúan módosíthatta a szerződéseket, miért nem tette meg ugyanezt a világban eluralkodott kényszer hatására, amikor mindenkit arra ösztönöznek, hogy takarékoskodjon az energiákkal? Mára alaposan módosult a jelszó, kivétel nélkül mindenki számára: minél kevesebbet fogyasztasz, annál többet teszel környezetedért, környezetünkért. Végtére, a színfalak mögött nem erről szól az energiaárak drasztikus növekedése, hogy letörje a mérhetetlen fogyasztást?

Nem volna ma ésszerű és kívánatos, hogy az energiaszolgáltatók a fokozott takarékosság idején módosítanák a fogyasztási szerződéseket, eltekintenének a minimális energiamennyiség felhasználásának kényszerétől, még inkább a szankciók, büntetések kirovásától? Az égbekiáltó ellentmondást végre meg kellene szüntetni. Vica versa: ha netán energiaínség törne ránk, nem tudna a szolgáltató annyi energiát szállítani, amennyire szükségem lesz, akkor megbüntethetem őt több ezer euróval? Nem a fentiek miatti elégtétel okán, hanem praktikus megfontolásból: kiolvad a fagyasztónk és tönkremegy a tartalma. Egy biztos: temérdek ellentmondást, bődületes visszásságokat kellene rendbe rakni ebben az országban.

Farkas Iván, Nyitra megyei képviselő, a Szövetség frakcióvezetője

Címkék: Farkas Iván ,