Tény, hogy az elmúlt évek folyamán tetemes olló képződött a versenyszférában dolgozók és a közszférában dolgozók bére között, az előbbiek javára. Az idő előrehaladtával az olló még inkább szétnyílt. Valami hasonló történt a közszférában a pedagógusok bére és a hivatalnokok bére között, az előbbiek javára. Míg az elmúlt 6-7 év folyamán az előbbiek bérét számos esetben valorizálták, az utóbbiak esetében csupán egy ízben. Itt is kialakult tehát az olló-effektus. Nem a pedagógusok bérét sokallom, dehogy. Megérdemlik sőt, többet érdemelnének. A hivatalnokok bérét kevesellem. Rájuk férne már az alapos bérnövekedés. Megérdemelnék. A másik deformációt az okozta, hogy az elmúlt kormányzati időszakokban rohamosan növekedett a minimálbér. Nem sajnálom az érintettektől, dehogy. Ők is megérdemelték, végre. Viszont a közszféra bértáblázata ezt a rohamos minimálbér-növekedést nem követte. Esetenként ez hihetetlen igazságtalanságot, deformációt szült. Amire nagyon oda kellene figyelni. 

Innen kell tehát megítélni azt, amit a kormányfő és a pénzügyi tárcavezető javasolt a minap: 500 eurós egyszeri bruttó támogatást nyújtanának a közszférában dolgozóknak, a magas infláció közömbösítésére. Kérdés, a mai helyzetben, az árvágta idején mire elég az egyszeri nettó 350 €. Tessék megítélni.

Visszatérve az írásom első mondatára, a társadalmi igazság szemszögéből:  a versenyszférában dolgozók és a közszférában dolgozók bére között akkora különbség tátong, hogy azt egyszeri támogatással nem lehet betömni. Nem is beszélve a meglódult infláció szemszögéről. Jól tudja ezt a kormányfő és a pénzügyi tárcavezető. Egyetlen megoldás lehet: a bérvalorizálás. Idén 10 százalékos és jövőre ugyanekkora kell. A bökkenő abban rejlik, honnan megszerezni ehhez a  forrásokat. Az önkormányzatok helyi és megyei szinten ezt képtelenek kigazdálkodni. Éppen most, amikor kormányzati szintről elindul az önkormányzatok erőteljes megsarcolása. Alaposan lecsökkentik a visszajuttatott adóhányadot, miközben a költségek jelentősen megnőttek és tovább nőnek. Elég, ha csupán az energiahordozók árára gondolunk….. 

Volna egy javaslatom, hogyan lehetne ebben a bűvös háromszögben némi igazságot tenni. Ha a kormányzat törvénymódosítással dönt a közszférában dolgozók bérének valorizálásáról – amit nagyon helyeslek – akkor nyújtson ehhez az önkormányzatoknak forrásokat. Van miből, hiszen az állami költségvetés ebben az évben eddig több, mint 1 milliárdos adóbevétel-többletet könyvelt el, ami az év végéig túlszárnyalja a 2 milliárdot. Szerényen és alulról becsülve. Emellett bőven jut majd állami támogatásra - a gyermekes családok mellet - a lakosság további csoportjainak, az infláció által okozott többletköltségek enyhítésére. Lássanak hozzá ehhez is, késlekedés nélkül!    

A címben feltett kérdésre a válaszom tehát: egyszeri támogatás helyett bérvalorizálásra van szükség. Egyértelműen, hiszen az árvágta tartósnak tűnik, nem egyszeri jelenség. Az állami alkalmazottaknak a kormány saját zsebéből tüstént megtéríti, az önkormányzatoknak pedig nyújtson megfelelő anyagi forrást, hogy ugyanezt megtehessék. Másként ez nem fog működni. Elég volt az évek óta tartó gyakorlatból, amikor számos állami hatáskört, feladatot és terhet ruházott át a kormány az önkormányzatokra anyagi háttér, források nélkül. Elég volt az ilyen „törődésből és gondoskodásból“.

Farkas Iván, Nyitra megyei képviselő, a Szövetség frakcióvezetője 
 

Címkék: Farkas Iván ,