Ma délelőtt Nagyszombat megye furgonjával eljuttattuk a szlovák-ukrán határra, Nagyszelmencre a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége területi választmányai által összegyűjtött adományt. Örülök, hogy Fekete Irén elnök asszonnyal ismét sikeres volt az együttműködésünk. A pedagógusok és szülők segítségéért Tóth Lajos, Nagyszelmenc polgármestere is kifejezte köszönetét. Elmondta azt is, hogy a segítségnyújtás az utóbbi napokban már az állam részéről is sokkal koordináltabb, mint a menekültválság első hetében volt. Akkor szinte minden teher e kistelepülés önkormányzatának vállára nehezedett.

Amint az a fotókon is látszik, a határon számos önkéntes dolgozik nemcsak Szlovákiából, de Csehországból is. A segítségnyújtás fő koordinnátora a tűzoltóság, de a hadsereg is segíti a munkát.

A menekültek folyamatosan érkeznek a gyalogos átkelőn, akiket autókkal vagy buszokkal szállítanak tovább átmeneti tartózkodási helyükre. Amint a képek is tanúsítják, élelmiszerből és higiéniai eszközökből jelenleg van elég, ami viszont jól jön, azok a takarók. Így a pedagógusszövetség adománya épp jókor érkezett meg, amit a község önkéntesei és Tóth Kornélia, iskolai igazgatóhelyettes diákjaival együtt pár perc alatt kiraktak a furgonból.

Teljesen más a helyszínen megtapasztalni a meggyötört emberek fáradt arcára kiülő bizonytalanságot, hallani a szerencsetlen sorsú, ártatlan menekülők történeteit, mint azt a hírekből, tudósításokból látni.

Bízom benne, hogy a segítségnyújtási kedv továbbra is kitart, és a jószándékú emberek támogatni fogják a menekülteket, mert sajnos úgy néz ki, hogy a válság elhúzódik, és az adományokra továbbra is szükség lesz.

Berényi József, a Szövetség - MKP Platform elnöke

Címkék: Berényi József ,