Az elmúlt napok eseményeire reflektáló videót tett közzé Berényi József, a Szövetség MKP Platformjának elnöke, itt tekinthető meg.

https://fb.watch/9JyIbCL7JX/

A platformelnök a videó elején leszögezte, az igaz ugyan, hogy a felvidéki magyarok sorsát meghatározó kérdésekről elsősorban a szlovák parlamentben, illetve a megyei képviselőtestületekben és önkormányzatokban döntenek, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne számunkra fontos, mi folyik Magyarországon vagy mi történik Brüsszelben.

Berényi József szerint természetes, hogy a Felvidéken is megfogalmazódnak különféle vélemények arról, közösségünk miként viszonyuljon a küszöbön álló magyarországi választásokhoz.  Nem titkolta, hogy véleménye szerint a felvidéki magyar közösség szempontjából nem indokolt a kormányváltás igénye.
Kiemelte, az itt élő magyarok és a helyi önkormányzatok szempontjából egyáltalán nem mindegy, melyik politikai oldal kormányoz Magyarországon, hiszen a Budapestről érkező támogatások nagyon sokaknak segítenek. Berényi említette a református és katolikus templomok felújítására folyósított támogatásokat, az óvodák felújítására érkezett összegeket, nem megfeledkezve arról, hogy ehhez hasonló támogatások a szlovák kormány részéről rendre elmaradnak. 

A legnagyobb kulturális és társadalmi szervezeteink működési költségeit vállalja át a magyar kormány! Berényi stílszerűen külön kiemelte nem csak a martosi Esterházy Akadémiát, de a Pozsonyi Magyar Szakkollégiumot és a Gombaszögi Nyári Tábort is, amelyek szintén a magyar kormánynak köszönhetően képesek működni. A platformelnök nem feledkezett meg az infrastrukturális fejlesztésekről sem, itt az egyre szaporodó Ipoly-hidakat említette.  Ezek a támogatások a magyar kormány részéről önzetlenek! Két okból is. (...) A pénz itt marad, itt adózunk. Ráadásul mi magyarok nem vehetjük fel szabadon az állampolgárságunkat, ahogy erdélyi testvéreink, (...), legfeljebb véleményt tudunk formálni, ahogy most én is teszem! - mondta Berényi.

Orbán Viktor 2015-ben meghirdetett migrációs politikája "maximális mértékben indokolt volt" - jelentette ki a platformelnök, utalva a fehérorosz-lengyel határon történtekre. A demográfiai válságot nem migrációval kell megoldani - tette hozzá, hanem családtámogatási politikával. Ebben a FIDESZ-KDNP élen jár Európában. Magyarország számunkra nem csak gazdasági szempontból fontos partner, Magyarország a nemzeti, keresztény, konzervatív értékek egyik utolsó európai bástyája
- fogalmazott. Az értékrendek küzdelmének ránk nézve negatív hatásai is vannak, az asszimilációval sújtott nemzeti közösségek ügyét ugyanis lesöprik Európában az asztalról. 

A Szövetségen belüli nézetkülönbségek kapcsán elmondta, "tudtuk, hogy nem lesz mindenben véleményazonosság". Ugyanakkor Petőfivel szólva ki kell mondani - fogalmazott, hogy sehonnai bitang MKP-s lenne az, aki most köpönyeget forgatna és nem mondaná ki azt, számunkra a Fidesz-KDNP volt, lesz és most is a szövetséges.
Arra is fel kell készülnünk, hogy lesznek, akik rájátszanak a Szövetségen belüli nézetkülönbségekre, akik éket akarnak verni a pártba, de arra kell gondolnunk - jelentette ki, hogy más témákban viszont érdekegyezés és véleményazonosság van.  Érdekeltek vagyunk a Szövetség sikerében, de ne várja tőlünk senki azt (...), hogy feladjuk, amit éveken keresztül vittünk. Mert ez nem lenne hiteles, igaz és előremutató! (a ma7.sk tudósítása)