A Szövetség a kulturális minisztérium által kidolgozott médiatörvényhez a tárcaközi egyeztetés során csoportos véleményt nyújtott be, a jogszabálytervezettel szemben megfogalmazott ellenvéleményről a felek ma egyeztettek. Ennek eredményéről a Szövetség képviselői – Mózes Szabolcs (alelnök), Rigó Konrád (platformelnök/Híd), Őry Péter (elnökségi tag), Horony Ákos (jogász) – sajtótájékoztatót tartottak.

A hatályos törvények előírják, hogy a közmédiában a nemzeti kisebbségek számára a népességen belüli arányuknak megfelelő műsoridő jusson, ezt az elvet veszélyeztette a médiatörvény tervezett módosítása, a Szövetség a nemzetiségi műsoridő arányának csökkentése ellen lépett fel.

Mózes Szabolcs alelnök elmondta, hogy a Szövetség parlamenten kívüli pártként is élt a lehetőségekkel, hogy a médiatörvény tervezett módosításaira reagáljon, miután néhány óra alatt 1300-an támogatták aláírásukkal a tárcaközi egyeztetéshez benyújtott csoportos véleményüket. A mai egyeztetésen több ponton is előrelépés történt, a kisebbségi műsoridőt a szlovák köztelevízióban évi 360 óráról 500 órára emelik, hétköznaponként legalább két órányi műsort sugároznak valamelyik nemzeti kisebbség nyelvén. Ez az emelés fokozatosan, 2024-re valósul meg.

Őry Péter már évek óta figyelmeztet arra, hogy a szlovák köztelevízióban nem tartják be a törvényes kötelezettségeiket. A helyzetet a Pro Civis polgári társulás műhelyéből származó grafikonokkal illusztrálták. Az, hogy ma néhány pontban sikerült egyezségre jutni a kulturális minisztériumban, azt igazolja, hogy a kezdeti kudarcok után sem szabad letérni a jogérvényesítésünkért folytatott helyes útról.

Rigó Konrád a Szövetség Híd platformjának vezetője emlékeztetett arra, hogy megfelelő pénzkeretre is szükség lesz a törvény betartására. Tájékoztatott arról is, hogy a Szövetség javasolta, hogy a kisebbségi nyelvű zenei műsorokkal is feltölthető legyen a zenei kvóta. Ebben még nem jutottak egyezségre, de a magyar nyelven sugárzó Pátra Rádióra nem vonatkozik a szlovák nyelvű zenés tartalomra vonatkozó kötelező kvóta. (ON/Felvidék.ma)