A Szövetség ma az egészségügyben uralkodó áldatlan állapotokra mutatott rá, ugyanakkor javaslatokat is megfogalmazott a problémákra. A mai pozsonyi sajtótájékoztatót Forró Krisztián, a Szövetség elnöke és Sárközy Irén, a Szövetség egészségügyi szakpolitikusa tartották.

Forró Krisztián pártelnök elmondta, hogy a kormány a lakosságot sújtó valós problémák ellenére főleg arra összpontosít, hogy az uniós forrásokból, a helyreállítási alapból minél több pénzt lehívjon, ám azok hatékony felhasználására már nem ügyelnek. Az egészségügy gondjait a koronavírus-járvány még inkább növelte, kevés az ápoló, egyre magasabb a körzeti orvosok és az egészségügyi nővérek átlagéletkora. A kormány a helyzet kezelésében sem az illetékes szakmai szervezetekkel, sem a megyei önkormányzatokkal nem folytatott eszmecserét. A hatékonyságot növelné az is, ha Szlovákiában természetes volna, hogy a páciensek az anyanyelvükön kommunikáljanak az egészségügyi intézkedések során. Fontos teendő az egészségügyben élők anyagi megbecsülése, hiszen ennek hiányában a legjobb szakemberek közül sokan külföldön vállalnak állást. Ezt segíthetnék például az állam által finanszírozott szakképzések is, melynek törlesztését az egészségügyi dolgozók az itthon végzett munkából végeznék.

Sárközy Irén, a Szövetség egészségügyi szakpolitikusa emlékeztetett arra, hogy európai szinten Szlovákia a sereghajtók kullog a várható élettartam tekintetében. Ennek az is az oka, hogy Szlovákiában háromszor annyian halnak meg gyógyítható betegségekben, mint a fejlett egészségügyi rendszerrel ellátott országokban.

Ami a kórházreformot illeti, a Szövetség már a közösségi oldalán is rámutatott arra, hogy „a kórházreformmal kapcsolatban annyi a tisztázatlan kérdés, hogy a vele szemben tanúsított bizonytalanság teljesen érthető. Reformra, modernizációra szükség van, vannak viszont olyan alapelvek, melyeknek érvényesülését nem adhatjuk fel. Szlovákia minden polgárát megilleti az egészségügyi ellátáshoz való egyenlő hozzáférés joga, az egészségügyi dolgozókat az anyagi és erkölcsi megbecsülés pótolhatatlan munkájukért.”( on)