A pozsonyi egészségügyi minisztériumban ma leadták a közép-szlovákiai régió déli részén működő kórházak jelenlegi státuszának megtartásáért kezdeményezett aláírásgyűjtés petíciós íveit – 36 098 aláírással. A sajtót a petíciós bizottság tagjai, Auxt Ferenc, Cziprusz Zoltán és Halász Attila tájékoztatták.

A petíció aláírói ezt támogatták:

„Mi, a Szlovák Köztársaság alulírott állampolgárai, arra kérjük a Szlovák Köztársaság Egészségügyi Minisztériumát és Kormányát, hogy álljon el azon kórház- reformtervezetétől, amellyel leépítené a régió legnagyobb vonzáskörzetével rendelkező egészségügyi intézményét, a Rimaszombati Kórházat.”

Cziprusz Zoltán (MKP-alelnök és kerületi képviselő) rámutatott, hogy nemcsak a rimaszombati kórház érdekében indították az aláírásgyűjtést, hanem az ország további hasonló helyzetben lévő egészségügyi intézményeiért is. Tudomásuk van arról, hogy Nagykürtösön, Királyhelmecen és Komáromban is hasonló aláírásgyűjtés folyik, ezek a petíciók egymást erősítik. Mint mondta, levélben találkozót kértek az egészségügyi minisztertől, aminek a törvény szerint 10 000 aláírás felett harminc napon belül meg kell történnie. Rimaszombatban ennek három hét alatt közel a négyszeresét érték el, és még érkezhetnek további aláírások is.

Halász Attila, az MKP rimaszombati helyi szervezetének elnöke Gömör üzenetét így fogalmazta meg: nem adjuk a kórházainkat! Hangsúlyozta az egészségügy fontosságát, és bízik abban, hogy a józan ész kerekedik majd felül a szlovák kormány egészségügyi minisztériumában is.

Auxt Ferenc, az MKP megyei képviselője Rimaszombat gazdasági helyzetét ismertette, ahol a rendszerváltozás után az EU-hoz való csatlakozáskor egyik napról a másikra 4 000 munkahely szűnt meg, s komoly beruházás azóta sem érkezett, így érthető a polgárok összefogása a kórház védelmében.

Cziprusz Zoltán megköszönte minden aláírónak a támogatást. Azokat a petíciós íveket is eljuttatják a minisztériumba, amelyek csak később érkeznek meg hozzájuk. A rimaszombati mellett az ország többi leépítésre ítélt kórháza védelmét is kérte a polgároktól, együtt, közös erővel sikerülhet azok megmentése. (on)

Címkék: Cziprusz Zoltán ,