Frissítve 2021 július 29-én:

Az MKP sajtónyilatkozata reakcióként az OĽaNO-frakció tagjai által tegnap tartott sajtótájékoztatón, a Minority SafePack kisebbségvédelmi csomag kapcsán elhangzott kijelentésekre.

Továbbra is határozottan elítélünk minden olyan párhuzamot, amely a felvidéki magyarokat például a közelmúltban még háború által sújtott Koszovóhoz vagy Dél-Oszétiához hasonlítja. Hangozzon ez el bárki szájából. Juraj Krúpa, az OĽaNO képviselője meggondolatlan kijelentései és az OĽaNO frakció további tagjainak véleménye azt bizonyítja, hogy a kormány egységes ez ügyben, és a saját állampolgáraival (és több mint egymillió uniós kisebbségi sorban élő uniós állampolgárral) szemben indított perben továbbra is az Európai Bizottság pártján áll. Ezt az MKP sajnálattal kénytelen tudatosítani, ahogy azt is, hogy a békülékeny arcukat mutató kormányzati politikusok kijelentései csak üres gesztusok, amiket nem lehet komolyan venni. Ez a tapasztalat is abban erősít meg minket, hogy szükség van az egységes, csoportos magyar parlamenti érdekképviseletre, amely az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezéseket csírájában fojthatja el, és mindenki számára bebizonyíthatja, hogy a magyarok korrekt, kiszámítható, békés és becsületes partnerek.

Továbbra is bízunk abban, hogy a szlovák kormány hozzáállása ellenére a Minority SafePack kisebbségvédelmi csomag eléri célját.

 

Az MKP sajnálattal vette tudomásul, hogy Szlovákia ismételten az Európai Bizottságot támogatja saját polgáraival szemben, amikor nem a több, mint 1 millió 123 ezer támogató aláírással bíró európai polgári kezdeményezés mellett száll síkra, hanem – Görögországgal közösen - az Európai Bizottságot támogatja a Minority Safe Pack kezdeményezés kapcsán inditott uniós perben.

A pert egyébként azért inditották a kezdeményezők, mert a Bizottság januárban bejelentette, hogy a sikeres alárásgyűjtés ellenére nem szándékozik jogalkotási folyamatot kezdeményezni kisebbségi témákban. Pedig még a konzervativ beállítottságúnak nem nevezhető Európai Parlament is nagy többséggel támogatta a Minority Safe Pack kezdeményezést 2020 decemberében.

Miközben a szlovák kormány és kormánypárti politikusok az utóbbi időben versengenek a pozitív nyilatkozatokban a felvidéki magyarság irányába, ugyanezen kormány és tisztviselői hátba támadják saját őshonos közösségeiket - nemcsak a magyart, hanem a ruszint, németet, horvátot, lengyelt is. Pedig ezek az őshonos nemzeti közösségek az ország kultúrájának, örökségének, sokszínűségének részei, tagjai pedig az ország adófizetői. Ebből is látszik, hogy ezek csak üres politikai gesztusok! Ez is mutatja, hogy mennyire fontos egy erős, legitim felvidéki magyar tömörülés, amely kedvező esetben a kormány része, hogy az effajta félrelépéseknek gátat szabjon és még csirájában elfojtsa azokat.

A lehető legerőteljesebben elutasítjuk az effajta megnyilvánulásokat és magyarázatot, illetve azonnali jóvátételt követelünk a Szlovák Kormány részéről!

Sajnos nem először teszi ezt Szlovákia, hiszen 2017-ben még a Fico-kormány segédkezett a román kormánynak elkaszálni a kezdeményezést. Most azonban egy jobboldali, a magyarok felé békítő jobbot nyújtó kormány is ugyanezt cselekszi.

 

az MKP sajtóosztálya