Értékeljük, hogy a Szlovákia kormánya, a járvány megelőzése végett, a tavaly nyári időszakkal ellentétben sokkal szigorúbb intézkedéseket foganatosít az országba érkezőkkel vagy visszaérkezőkkel szemben. Hiszen a járvány megelőzése a legfontosabb célkitűzés.

Azonban a hétvégi intézkedés, amellyel az alacsonyabb rendű utakon található határátkelőket mindenféle előzmény és figyelmeztetés nélkül eltorlaszolta, méltatlan és lesújtó volt. Számos polgártársunknak okozott ezzel bonyodalmat, alaposan megnehezítette a határ túloldalán található munkahelyükre való utazást.

A kellő intézkedések és szigor fenntartása mellett, az országhatár túloldalán található munkahelyükre ingázókat szükséges külön elbírálásban részesíteni. Hiszen ők nem kirándulók és nem turisták. Felelős családfenntartók, akik a mindennapi kenyerüket és családjuk megélhetését biztosítják azzal, hogy naponta ingáznak munkahelyükre az Észak-Magyarországon található ipari parkba vagy munkáltatóhoz. Számukra önként vállalt teher az ingázás, mivel szülőföldjükön, Dél-Szlovákiában nem találtak munkát és megélhetést.

Felszólítjuk ezért Szlovákia kormányát, hogy ehhez mérten viszonyuljon az ingázókhoz! Külön elbírálásban részesüljenek, ne turistaként vagy kirándulóként kezelje őket. Intézkedései ne legyenek egyirányúak, ne csupán a Rajkán és környékén élők pozsonyi munkahelyre történő beutazását könnyítse meg. Ezzel együtt teremtse meg a Dél-Szlovákiában élő munkavállalók Észak-magyarországi munkahelyükre történő mindennapos ingázásának emberileg elfogadható körülményeit. Legyenek számukra az előírt, 72 óránál nem régebbi, drága PCR-tesztek ingyenesek. Az ingázók részére a tesztelés árát a kormány térítse meg ha elvárja tőlük, hogy munkahelyükre ingázva, minden harmadik napon teszteltessék le magukat.

Ha elvárja az országba érkezőktől és a visszaérkezőktől, hogy regisztráljanak az eHranica elektronikus alkalmazásba, akkor haladéktalanul frissítse az alkalmazás magyar nyelvű felületét, hogy a regisztrálók időszerű információkhoz és utasításokhoz jussanak! Megelőzve ezzel mindenféle félreértést vagy hibás adattovábbítást.

az MKP sajtóosztálya

 

(Fotó: H.B. - fb-oldala)