Június 24-től mindenki számára megnyílnak a határok Szlovákia és Magyarország között – tudtuk meg azon a mai sajtótájékoztatón, amelyet Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Pozsonyban az alakuló Szövetség pártjainak elnökeivel, Forró Krisztiánnal (MKP). Sólymos Lászlóval (Most-Híd) és Mózes Szabolccsal (Összefogás) tartott Magyarország Nagykövetségén.

A sajtótájékoztatón előbb a pártelnökök szóltak, elsőként Forró Krisztián. Az MKP elnöke emlékeztetett arra, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter előző látogatásakor ígéretet tett arra, hogy amint Szlovákia azt lehetővé teszi, Magyarország azonnal lép annak érdekében, hogy a két ország kölcsönösen elismerje egymás védettségi igazolványát. Ez még a múlt héten megtörtént, amiért Forró Krisztián köszönetét tolmácsolta a magyar kormány irányába, és arról is tájékoztatott, hogy a külügyminiszter ma újabb korlátozás feloldásáról is tájékoztat.

Sólymos László, a Most-Híd elnöke elmondta, hogy a tízéves politikai megosztottság lezárása előtt állunk, az egység megalakulása mindannyiunk közös felelőssége. Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke úgy látja, egy új fejezet nyílik a szlovákiai magyar politikában.

Szijjártó Péter elmondta, hogy június 24-től a belső schengeni határokon megszűnik a határok ellenőrzése. A határátkelők megnyitása az egyik eredménye, hogy Magyarország jól áll a koronavírussal szembeni oltottsággal. Sőt, azt is tervezik, hogy Magyarországon a szomszédos régiókban élők is megkaphassák az oltást. Ez az oltóanyagok mennyiségén nem fog múlni – mondta a külügyminiszter.

Szijjártó Péter arról is tájékoztatott, hogy Magyarország kormánya örömmel tekint a felvidéki magyar pártok egységesülési törekvéseire, ennek folyamatába nem szól bele. Újságírói kérdésre megerősítette, hogy a létrejövő Szövetségre a magyar kormány stratégiai partnerként tekint. Hangsúlyozta, hogy Magyarország kormánya ahogy eddig is, a jövőben is az az etnikai alapon szerveződő pártokat tartja a stratégiai partnerének a Felvidéken. Úgy látja, a Szövetség ennek az igénynek megfelel. „Remélem, hogy ebből majd erős magyar képviselet lesz” – mondta Szijjártó Péter. (on/felvidek.ma)