Ismertek a Baross-pályázatok legutolsó köre, a 2019 decemberében meghirdetett Baross–19-KKV/KMG kiírás nyertesei, amely elsősorban a kis- és középvállalkozókat (kkv) célozta meg, beleértve a mezőgazdászokat is.

2017-ben indult útjára a Felvidéki Gazdaságfejlesztési Program, az MKP és a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság által kidolgozott Baross Gábor Terv alapján. A program szakmai hátteréért és kommunikációjáért a Baross Alapítvány, a koordinálásáért pedig a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. felelős. A program fő célja a határ menti térségekben élők szülőföldön maradásának és helybeli boldogulásának a támogatása, a családi gazdaságok megerősítése a foglalkoztatottság és a beszállítói lehetőségek számának növelése segítségével.

Immár a negyedik pályázati kiírásra került sor a Felvidéki Gazdaságélénkítő Porgramon belül, amely összesen 2268 nyertes pályázót eredményezett, ez hozzávetőlegesen 8,62 milliárd HUF értékű támogatást jelent. Ezzel együtt már közel 4000 vállalkozás fejlődhetett, fejleszthette és építhette vállalkozását a programon köszönhetően, közel 21milliárd HUF értékben.

A program azzal az indíttatással indult útjára 4 évvel ezelőtt, hogy elősegítse Dél- és Kelet-Szlovákia gazdasági felzárkózását. Az eredményeknek köszönhetően kijelenthetjük, hogy a program nem csak vállalkozóinkat erősítette meg, de segítette közösségünk szülőföldjén való boldogulását is egyaránt. Gratulálunk minden nyertes vállalkozónak és sok sikert kívánunk.