A Szövetség sajtóhíre:

A parlament pénteken elutasította az emberjogi biztos 2020. évi jelentését. A dokumentum 150 oldalon tárgyalja a legkülönfélébb emberi jogi sérelmeket, ám meglepetésünkre az állam által elkövetett ingatlanelkobzások nem szerepeltek a listán. 

Tavaly a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Szlovákiát a Beneš-dekrétumok folytatólagos alkalmazása miatt,  ezután előkerült a D4/R7-es sztráda alatti elkobzások kérdése, az ügyről az Európai Parlamentben is meghallgatást tartottak.

"Értetlenül állok a tény előtt, hogy az emberjogi biztos hivatal nem vette észre ezeket az ügyeket és nem lépett fel kezdeményezőleg, pedig itt az állam ismételten saját polgárai jogait korlátozta. Az ombudsmani hivatalt azért hozták létre, hogy a polgárt védje az állami szervek túlkapásaival szemben” - mutatott rá Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke.

"Elszomorítónak tartom, hogy az ombudsmani jelentés nem foglalkozik egy 8,5 százalékos közösség fontos ügyével, pedig az emberjogi biztosnak pont az lenne a feladata, hogy az ilyen jogsérelemekre rámutasson, és ráirányítsa a politikum és a közvélemény figyelmét" - emelte ki Forró Krisztián, az MKP elnöke.

Az alakuló Szövetség vezetői tárgyalást kezdeményeznek Mária Patakyová ombudsmannal az ügyben. 

--

fotó: ma7.sk

 

Címkék: Forró Krisztián ,