Nagy lehetőség a magyarlakta régiók modernizációjára az Európai Újjáépítési Alap. A Szövetség a térség fejlesztését kéri az új kormánytól - hangzott el a magyar pártok keddi sajtótájékoztatóján. A sajtó képviselőit Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke, illetve Agócs Attila (Híd) és Nagy József (Összefogás) tájékoztatta.

Farkas Iván hangsúlyozta, az új kormány szándékai néhány ponton eltérhetnek a Matovič-kormány elképzeléseitől. A több mint hatmilliárd eurós alap forrásainak 37 százalékát kell fordítani a környezetbarát fejlesztésekre, 20 százalékát pedig a digitalizáció kibővítésére.Az MKP szakmai alelnöke hangsúlyozta, a Szövetség az egyik legnagyobb súllyal bír a szlovákiai önkormányzatokban. Farkas kiemelte, közösek az érdekeik a szlovákiai önkormányzatok társulásával. A Szövetség szerint az ország modernizációjából a dél-szlovákiai térség sem maradhat ki. Kiemelt szempontok az infrastruktúra fejlesztése és az önálló lakhatás megteremtése - hangsúlyozta Farkas. A szlovákiai települések közel felében nincs megoldva a csatornázás, több mint egytizedében az ivóvízhálózat sincs kiépítve. A közutak kétharmadának állapota nem kielégítő - utalt Farkas a múltból megörökölt problémákra. A források felhasználhatók az egészségügy és az oktatás modernizálására is. Hasonló lehetőségeket nyújt az Újjáépítési Alap a digitalizáció és a kutatás forrásainak bővítésére. Farkas Iván szerint az elsődleges a múltból örökölt adósságok kiküszöbölése.

Agócs Attila kiemelte, nem szabad megengedni, hogy Szlovákia modernizálásába ne legyen beleszólása a magyar közösségnek és az ország többi kisebbségének. Szerencsés-e a támogatásokat projektek keretében szétosztani, hiszen ebben az esetben elsődleges szempont a gyorsaság. Agócs hozzátette, fontos, hogy a reformokat társadalmi konszenzussal fogadják el. A tét nagy, Szlovákia 5,5 millió lakosára fejenként mintegy 1 100 euró jut a fejlesztési forrásokból. Agócs szerint ezek szükséges reformok, de szembe kell szállni a populista törekvésekkel, a döntéseket szakmai alapon kell meghozni. A kormány felhasználási terve Agócs értékelése szerint nem egy esetben központosító, a nagy cégekre, egyetemekre fókuszál, kevesebb figyelmet fordít a régiókra.

Nagy József kiemelte, nagyjából egy hete maradt a kormánynak, hogy Brüsszelbe visszaküldje a felhasználási tervet. A szakmai vitára így csak szűk tíz nap maradt. Korábbi tapasztalatokra hivatkozva Nagy elmondta, a legnagyobb veszélyt az Európai Újjáépítési Alap forrásainak felhasználása kapcsán az jelenti, hogy Szlovákia elveszítheti a lehetőséget akár a források felének lehívására. Ennek elkerülése elsődleges érdeke az országnak. A pénz nem ajándék, hanem nagyrészt a befizetéseink visszafordítása - ha nem vigyázunk, könnyen elveszíthetjük ezeket a forrásokat. Ehhez nem elég a kormány részéről a reformelkötelezettség, de stabil kabinetre is szükség van. Követendő példaként hozta fel a spanyol példát, ahol a csökkenő népességű régiók gazdasági és társadalmi újjáélesztésére fordították az európai fejlesztési forrásokat.

A terv félmilliárd eurót irányoz elő a vasúti hálózat fejlesztésére, a Szövetség feladata, hogy a dél-szlovákiai régiók számára is biztosítva legyenek a fejlesztési források.

Elmaradt a dél-szlovákiai vasúti korridor modernizálása - ez súlyos stratégiai hiba. Pozsony számára létfontosságú lenne az elővárosi közlekedés fejlesztése, ehhez kapcsolódva a Pozsony-Komárom vasútvonal modernizálása is - válaszolták a Szövetség szakpolitikusai a ma7 kérdésére, milyen konkrét fejlesztések biztosítását tartják elsődlegesnek a dél-szlovákiai régiókban.

Farkas Iván hozzátette, a magyar választók, ha keresik azt a pártot, amelybe a bizalmukat helyezhetik, levonhatják a tanulságot abból, hogy a szlovák kormány mennyire elhanyagolja a déli régiók fejlesztését. Ezzel szemben a Szövetség a déli régiók fejlesztését kitüntetett célnak tartja.

Forrás: ma7.sk / Kolek Zsolt és Matus Tibor

Címkék: Farkas Iván ,