Az augusztus 20-i szándéknyilatkozat aláírása óta húzódó egyesülési tárgyalások végére tett pontot az MKP, a Híd és az Összefogás keddi bejelentése közös sajtótájékoztatójukon.

Forró Krisztián, az MKP elnöke emlékeztetett arra, a februári választás tapasztalatait levonva a magyar pártok elhatározták, hogy egy pártban egyesülnek. Ezt bizonyította az augusztus 20-i szándéknyilatkozat. Hosszú tárgyalási folyamat után a mai napon jutottak el odáig, hogy egy pártban egyesüljön az MKP, a Híd és az Összefogás - tette hozzá Forró Krisztián. Decemberben az MKP és a Híd megállapodott, de folytatódtak a tárgyalások. Nem volt könnyű a megegyezés, mindenkinek kompromisszumokat kellett hozni. Az egységes párt magyar párt lesz, ami képviselni fogja a dél- és kelet-szlovákiai régiók polgárait is - hangsúlyozta az MKP elnöke.

Az új párt neve Szövetség: Magyarok, Nemzetiségek, Régiók lesz. A párton belül három platform működik majd. A felek megegyeztek az arányokban és a szervezeti működés kereteiben. Az új formáció elnökét az MKP, az Országos Tanács elnökét a Híd, a szakmai alelnökét pedig az Összefogás adja majd. Amennyiben a járványhelyzet nem teszi lehetővé az új párt bejegyzéséhez szükséges aláírások gyűjtését, a három párt az Összefogás pártban egyesül - hangsúlyozta Forró Krisztián. Az MKP az új párt szervezeteiben mindenhol a testületek tagjainak felét adja majd, ez biztosítja, hogy a partnerekkel közösen szülessenek meg a döntések. Forró elmondta, az országos elnökségen belül 9:5:4, az Országos Tanácson belül 5:3:2, a járási elnökségeken belül 3:2:1-es arány fog megvalósulni.

Sólymos László, a Híd elnöke kiemelte, amíg más politikai szövetségek szétesnek, addig a magyar pártok éppen egyesülnek. Nem volt könnyű az egyesülés folyamata, s nem is jelenti azt, hogy a mai naptól mindenről egyformán fognak gondolkodni. Sólymos szerint azonban éppen ebből a sokszínűségből származhat az egységes párt ereje. A Híd elnöke emlékeztetett rá, az elmúlt évben nem történt előrelépés a nemzetiségi jogok tekintetében, és a magyarok által lakott dél-szlovákiai régiók sem kapták meg a megérdemelt figyelmet a kormánytól. A Szövetség létrehozása nemcsak a nemzetiségek, hanem Szlovákia minden polgára számára jó hír, hiszen garanciája lesz a demokratikus alapértékek, a jogállamiság, az emberi jogok és az euroatlanti elkötelezettség megerősítésének - tette hozzá Sólymos László.

Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke elmondta, a kompromisszumok folytán egy új kiegyezés jött létre. Az Összefogás mozgalmat azzal a céllal alapították 2019 őszén, hogy egyesítsék a magyar pártokat - tette hozzá Mózes, aki szerint a mai napon ez a törekvésük sikerrel járt. Az egység, a hitelesség és a közösség érdekében végzett szakmai munka lehet a siker garanciája - hangsúlyozta Mózes. A pártelnök kiemelte, arra törekszenek, hogy erősítsék a szakmaiságot az egységes párton belül.

Forró Krisztián kérdésre válaszolva elmondta, a szélsőséges pártokkal, amilyen a Kotleba-párt, kizárják az együttműködést. Forró kijelentette, korábban már többször hangsúlyozták, a Smerrel sem kívánnak együttműködni. A platformok az egyesülő pártok bázisán alakulnak meg - hangsúlyozta Mózes. A párt elsősorban a magyar választók érdekeit fogja képviselni, de szeretné megszólítani a más nemzetiségű polgárokat is - szögezte le Sólymos. A céljuk az, hogy már nyáron elkezdje működését az új párt. A egységes párt programjának legfontosabb sarokköve lesz a magyar közösség megmaradása és Dél-Szlovákia felzárkóztatása. Mindezen törekvések biztosítására hatékony megoldásokat kell találni.

Forrás: ma7.sk, Kolek Zsolt, Matus Tibor, 

Fotó: ON, mkp.sk