A Magyar Közösség Pártja pozsonyi székházában a mezőgazdaság gondjairól és a hiányzó támogatási rendszerekről tartottak szakmai fórumot.

A koronavírus-járvány miatt a korábbi szakmai egyeztetésekhez hasonlóan most is hatan ültek az asztalhoz, az MKP részéről Forró Krisztián elnök, Farkas Iván szakmai alelnök, Gergely Papp Adrianna, az MKP mezőgazdasági szakbizottságának vezetője, a Hídtól Csicsai Gábor szakpolitikus, a mezőgazdasági vállalkozók közül Pathó János mérnök és Szikura Ferenc vállalatigazgató. A fórum után sajtótájékoztatót tartottak.

Forró Krisztián emlékeztetett arra, hogy egy évvel ezelőtt a mezőgazdasági miniszter komoly tervekkel állt a nagyközönség elé, ma viszont azt kell látnunk, hogy stabilizáció helyett a polarizáció jellemzi az ágazatot, szemben állnak egymással a nagygazdák és a kisgazdák. Az MKP elnöke szerint legalább a környező országok szintjére kell emelni a mezőgazdaság támogatására szánt keretet az állami költségvetésből, a támogatások átláthatóságán is javítani kell.

Farkas Iván szerint Szlovákiában a mezőgazdaság sodródik, hiányzik a hosszú távú stratégiai elképzelés, ugyanakkor a szaktárca mindennapi tevékenységét is tétlenség jellemzi. A tavalyi kormányalakítás után az MKP mezőgazdasági vállalkozókkal egyeztetve – köztük voltak a mai fórumon részt vevő vállalkozók is – felkínálták a tapasztalataikat, annak idején ez bizakodásra adott okot, ma viszont elmondható, hogy nem volt erre fogadókészség a szaktárcánál. Az MKP szakmai alelnöke a szőlészettel és borászattal foglalkozók helyzetével is rámutatott a szlovákiai mezőgazdaság sanyarú helyzetére. Az EU-csatlakozás idején még 20 ezer hektáron folyt szőlőtermesztés, ma hivatalosan 9 ezer hektáron, a szakemberek szerint gyakorlatilag 6-7 hektáron. Farkas Iván hangsúlyozta: „a mezőgazdaság nem csak a magyarokat érinti, hanem az egész országot” és a kormányzatnak ehhez így kellene hozzáállni.

Gergely Papp Adrianna a kisgazdák és a nagyvállalkozók közötti érdekkülönbségekre mutatott rá, Szlovákiában több ezer olyan kisvállalkozó van, aki legfeljebb 5 hektáron gazdálkodnak, az általuk megművelt föld összterülete 18 ezer hektár. A másik oldalon vannak olyan makrogazdák, akik egyedül ekkora területen. Az MKP mezőgazdasági szakbizottsága elnöke szerint az állami költségvetésből külön támogatni kell a kisvállalkozókat, köztük a családi vállalkozásokat, ugyanis az áldatlan helyzetnek súlyos társadalmi következményei lehetnek, köztük a fiatalok elvándorlása és a vidék elnéptelenedése.

Csicsai Gábor, a Most-Híd szakpolitikusa elmondta, hogy a mai szakmai egyeztetésen megmutatkozott, hogy a mezőgazdaságot érintő kardinális kérdésekről hasonlóan gondolkodnak. Ezek közül kiemelte, hogy a mezőgazdaság nem csak a termelésről, hanem a vidékről, az ott élő emberekről szól.

Forró Krisztián MKP-elnök a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban is tájékoztatott, szólt a Magyarország külgazdasági és külügyminiszterével, Szijjártó Péterrel történt tegnapi komáromi találkozóról is, amelyen ismertté vált, hogy Magyarország a galántai kórháznak ajándékozott 10 lélegeztetőgépen túl újabb 17 ilyen gépet ad, közülük hatot a dunaszerdahelyi kórháznak, 11-et a további felvidéki magyarok által is lakott régiókban található kórházaknak. A Szlovákiába érkező oltóanyagokkal kapcsolatban az MKP elnöke hangsúlyozta, hogy emberi életekről van szó, itt nincs helyük a geopolitikai kérdéseknek. (forrás: O.N./Felvidék.ma)