Az MKP pozsonyi székházában ma az önkormányzatok helyzetéről folytattak tárgyalást, majd Forró Krisztián pártelnök és Farkas Iván szakmai alelnök tartottak sajtótájékoztatót.

A koronavírus-járvány miatti korlátozások értelmében csak hat személy vett részt a találkozón. Így volt ez korábban a pedagógusokkal és a vállalkozókkal folytatott megbeszélésen is. Három különböző párt polgármesterei egyeztettek, és egy független is. Ott volt Csallóközcsütörtökből Őry Péter (MKP), Királyrévből Agócs Gergely (Összefogás), Tardoskeddről Tóth Marian (Most-Híd), Komáromból pedig Keszegh Béla (független). És miután az MKP szakmai alelnöke, Farkas Iván egyben polgármester is Muzslán, így az MKP két településvezetővel képviseltette magát.

Forró Krisztián köszönetét fejezte ki a polgármestereknek a részvételért. Nagyra értékelte azt a munkát, amellyel az önkormányzatok a tömeges tesztelést gördülékennyé tették. Úgy látja, a jövőben célzott tesztelésekre kerülhet sor. Emlékeztetett arra, hogy több országban ingyenesen biztosítanak maszkokat, jó lenne, ha Szlovákiában is így lenne. A vírushelyzet megoldásához tömeges oltásra van szükség, ennek felgyorsítását az újfajta vakcinák behozatala segítené. Az MKP elnöke hangsúlyozta az iskolák megnyitásának fontosságát, ezzel összhangban a pedagógusokat előbbre kell helyezni az oltási tervben.

Farkas Iván rámutatott, hogy az önkormányzatok csakis valódi partnerei lehetnek a kormánynak a járványügyi helyzet hatékony megoldásában, és ebben megengedhetetlen az a fajta kommunikáció, amelyet a kormány alkalmaz velük szemben. Ide tartozik az is, hogy bevonják őket a járványügyi jogszabályok alkotásába. Az MKP szakmai elnöke szerint a pedagógusok mellett az üzletek eladóit is előbbre kellene helyezni az oltási sorban.

A mai találkozón az önkormányzatok helyzete mellett a népszámlálásról és az iskolaügy aktualitásairól is véleményt cseréltek a résztvevők. A sajtótájékoztatón Forró Krisztián leszögezte, hogy az MKP kiáll az mellett, hogy az alapiskolások Monitor 9 elnevezésű felmérőiben ott maradjon a magyar nyelv és irodalom tantárgy. A népszámlálás vonatkozásában az úgynevezett „kettős nemzetiségi identitás” kapcsán Farkas Iván elgondolkodtatónak találja, hogy ez egy olyan országban bukkan fel, ahol még a kettős állampolgárságot is akadályozzák. A Magyar Közösség Pártja a népszámláláson az egyetlen nemzetiség bejelölésének lehetőségét támogatja. ((on/Felvidék.ma)