Az Európai Bizottság tegnapi döntése alapján nem indít jogalkotási eljárást a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezés egyetlen témájában sem.

Az Európai Bizottság egy olyan kezdeményezés-csomagot kaszált el, amelyet a luxemburgi uniós törvényszék, majd annak döntése nyomán maga az Európai Bizottság is elvileg alkalmasnak talált arra, hogy az részben vagy egészben uniós jogszabályokká váljon. A gyakorlatban azonban sem a kezdeményezéshez gyűjtött több mint egymillió támogató aláírás, sem pedig az Európai Parlament egyértelmű támogatása nem volt elégséges az Európai Bizottságnak, hogy történelmi jelentőségű lépésként végre megkezdje az uniós kisebbségvédelmi jogalkotást.

A Minority SafePack az ötödik olyan polgári kezdeményezés, amelyhez legalább egymillió aláírás gyűlt össze, egyben az ötödik olyan polgári kezdeményezés, amit az Európai Bizottság elutasított. A polgárok közvetlen akaratának érvényesítését szolgáló kezdeményezések tehát rendre nem érik el a bürokratikus Európai Bizottság ingerküszöbét, ahogy a népképviseleti alapú Európai Parlament egyértelmű támogatása sem.

Az Európai Bizottság tegnapi döntése az Európai Unióban élő több mint 50 milliónyi nemzeti vagy nyelvi kisebbséghez tartozó polgár cserben hagyása, és hatalmas csalódás azoknak is, akik 2013-tól érdemi munkával vagy a támogató aláírásukkal részt vettek a kezdeményezés különböző szakaszainak megvalósításában.

Szlovákiában több mint 63 ezren támogatták a kezdeményezést, ebből 51 ezret az MKP területi szervezetei gyűjtöttek össze. Az MKP köszöni mindazok támogatását, akik hozzájárultak a Minority SafePack előre viteléhez.

A kezdeményezés küzdelmes utat járt be, minden egyes újabb akadály leküzdése valódi siker volt, amely addig elképzelhetetlen módon, európai szinten tematizálta a nemzeti és nyelvi kisebbségek ügyét, illetve erőt és önbizalmat adott az európai nemzeti és nyelvi kisebbségeknek a hazai ügyeik képviseletéhez is.