A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban kialakult helyzet okán a népszámlálás elhalasztását kéri a magyar népszámlálási kampány központi stábja. A stábban további politikai, civil és egyházi szervezetek között a Magyar Közösség Pártja is képviselteti magát és támogatja a javaslatot.

Az Igor Matovič miniszterelnöknek címzett levél:

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Szlovákiában február 15. és március 31. között népszámlálásra kerül sor, melynek során képet kaphatunk az ország lakosságának összetételéről. A tízévenként tartott népszámlálás sok tekintetben fontos esemény az ország életében, sikeressége mindannyiunk felelőssége. Az ország egésze mellett különös jelentőséggel bír a vallási felekezetek és a nemzetiségek szempontjából is. Képet ad a közösségek nagyságáról s ez társadalmi életük számos területére kihat.

Sok esetben a közösségek státusza, országos megítélése, támogatásuk mértéke is múlik rajta, ezért a népszámlálást megelőző hónapokban minden csoportosulás arra ösztönzi tagjait, vállalják bátran a hovatartozásukat. Idén azonban ez rendkívüli nehézségekbe ütközik, a fennálló járványhelyzet miatt.

A népszámlálás a jelenlegi tervek szerint elsősorban elektronikusan, az interneten zajlik, az elérhetetlen állampolgárokat az önkormányzatok a kapcsolati pontjaikon és megbízottjaikon keresztül keresik meg. A koronavírus-járvány további terjedése miatt azonban nem tudhatjuk, hogy másfél hónap múlva mennyire bizonyul biztonságosnak a két hálózat üzemeltetése. Könnyen megtörténhet, hogy az internetet aktívan nem használó lakosság végül elérhetetlennek bizonyul az önkormányzati hivatalok, így a Statisztikai Hivatal számára is, így az adatok esetleg nem lesznek eléggé megbízhatóak. Emellett a járványhelyzet a kampányolás hagyományos eszközeit is alkalmazhatatlanná teszi. Nincs lehetőség személyes találkozók és tömegrendezvények megtartására, a posta túlterheltsége és a járványügyi intézkedések betartásának fontossága miatt csaknem lehetetlenné válik az írásos anyagok szervezett terjesztése is.

Az országos népszámlálási adatok begyűjtése mellett a vallási felekezetek és etnikai kisebbségek szempontjából kiemelt fontosságot tulajdonítunk annak is, hogy az idősebb, az internetet ritkábban használó és a járvány miatt különösen veszélyeztetett réteg is megjelenjen a népszámlálási statisztikákban.

Rendkívül sajnálatosnak tartanánk, ha a komoly költségvetési forrásokat felemésztő és tízévenként megrendezésre kerülő népszámlálás pontatlan adatokat eredményezne csupán az alkalmatlan időben történő megtartása miatt.

Ezért szorgalmazzuk a népszámlálás időpontjának átértékelését, azaz elhalasztását, ahogy az több európai uniós államban történt, ugyancsak a járványhelyzet miatt. A népszámlálás közeli tervezett időpontja miatt szükségesnek látjuk a halasztást lehetővé tevő törvénymódosítás gyorsított eljárásban történő elfogadását.