Nagyszombat megye képviselői testülete a tegnapi, 2020. december 9-ei ülésén elfogadta a megye 2021-es költségvetését a kiadási oldalon 216,7 millió euró értékben.

A megye az idei évben 5,5 millió eurós adóbevétel-kiesést tapasztal az előző évi bevételhez képest, ezért a koronavírus-járvány elleni elhúzódó védekezés miatt a jövő évre is hasonló nagyságú deficittel számol a költségvetés.

A hiányt az idei évben a hasonló krízishelyzetekre létesített tartalékalapból, illetve a kormány által folyósított kamatmentes kölcsönből sikerült fedeznie a megyének. Folynak a tárgyalások az állami szervekkel, hogy ezt a kölcsönt dotációvá minősítsék át, így ezt a pénz a megyének nem kellenre visszafizetnie az államnak, ami szintén nagy segítség lenne a következő időszakban. A 2021-es évben a megye egyik kitűzött célja a megyei fenntartású iskolák sportpálya-felújítása. Az erre a célra fordítandó támogatásból a dunaszerdahelyi és galántai iskolák szinte mindegyike részesül majd.

A megyei szociális intézményekben kapacitásbővítést terveznek, mivel az említett intézmények nem tudnak az elhelyezés kapcsán minden kérvényezőt kielégíteni. Megyei szinten a legnagyobb beruházást a medvei szociális otthonban tervezzük, jövőre 600 ezer, majd 2022-ben még 200 ezer euró értékben.

Felújítási támogatásban részesül továbbá a felbári, nagymegyeri, galántai, sopornyai és kosúti szociális intézet is.

A kulturális intézmények tekintetében az elkövetkező két év alatt a megye szeretné a galántai könyvtárat a kastély melletti, jelenleg kihasználatlan, megyei tulajdonú épületbe költöztetni. Erre a célra 400 ezer eurót szánnak a megyei képviselők, a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum tetőfelújítására és egy raktárépület létesítésére pedig 260 ezret.

Ami a településközi tömegközlekedés támogatását illeti, a vírushelyzet miatt a szerződéses szolgáltatók oldalán nagyon nagy bevételkiesés mutatkozik. Míg 2019-ben 15,5 millió euróval dotálta a megye az autóbuszközlekedést biztosító vállalatokat, ahhoz, hogy a jövő évben is azonos szinten biztosított legyen a tömegközlekedés, a megye kénytelen volt a 2021-es évre már mintegy 20,5 millió eurós összeget betervezni.

A megyei költségvetés kapcsán sokakat érdekel a kispályázatok sorsa, amelyek az idei évben a vírushelyzet miatt teljesen leálltak. Jó hír a települések és a polgári társulások számára, hogy jövőre már tervezi a megye az ilyen jellegű támogatások elbírálását és támogatását 600 ezer euró értékben. A településekre vonatkozó program keretében 150 ezer euró, míg a polgári társulások esetében 450 ezer euró hívható le kulturális és egyéb rendezvények szervezésére, tevékenység megvalósítására. A pályázati határidő jövő év február 5. lesz.

Az útfelújítások terén 10 millió euróval számol a költségvetés. A dunaszerdahelyi és a galántai járás ez esetben is arányosan részesül az erre a célra szánt összköltségből.

Az előzetes tárgyalások és egyeztetések sikerét mutatja az a tény, hogy Nagyszombat megye költségvetését egyhangúlag fogadta el a testület.

Az MKP frakciója nevében: Berényi József megyei alelnök

Fotó: www.trnava-vuc.sk

Címkék: Berényi József ,