A járványhelyzetre való tekintettel ma online formában került megrendezésre a Magyar Állandó Értekezlet és a Magyar Diaszpóra Tanács plenáris ülése. 

Ez az év és a világjárvány bebizonyította, hogy mi, magyarok valóban összetartozunk - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Állandó Értekezlet XIX. ülésére küldött videoüzenetében. A kormányfő a Máért és a Magyar Diaszpóra Tanács résztvevőit köszöntve arról beszélt: idén érdekes módon esnek egybe egymástól látszólag különböző dolgok, így a trianoni diktátum századik évfordulója és egy világjárvány. Mind a kettő próbatétel, és összekapcsolódásuk arra emlékeztet bennünket, hogy a próbatételek nem történetiek, hanem itt vannak minden nap velünk. Szlovákiával, Szerbiával, Horvátországgal, Szlovéniával a lehető legszorosabb együttműködést alakítottuk ki, az osztrákokkal pedig szinte napi egyeztetésekben voltunk, és közben a politikai nehézségek ellenére a Kárpátalján és Erdélyben élő magyaroknak is segítséget tudtunk nyújtani. Bebizonyítottuk, hogy nekünk minden élet számít, határon innen és határon túl. – fogalmazott a miniszterelnök.

Legyen 2021 a nemzeti újrakezdés éve - javasolta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet ülésén. Semjén Zsolt hangsúlyozta: a koronavírus-járvány miatt egyetlen nemzetpolitikai programot sem kellett megszüntetni, azokat az online térbe helyezték át, illetve kiegészítették. Ha a járványhelyzet elmúlik, minden program a hagyományos formájában folytatódhat - jelezte a miniszterelnök-helyettes. A miniszterelnök-helyettes kiemelte: az elmúlt tíz évben több mint tízszeresére nőttek a nemzetpolitikai támogatások. A külhoni magyarság hagyományos identitásvédelme mellett kitért az oktatási-nevelési támogatásokra, a gazdaságfejlesztési programra és a határon túli etnikai magyar pártok támogatására.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára kiemelte: mára a nemzetpolitika olyan területe a kormány tevékenységének, amelyre méltán lehetnek büszkék. (forrás: MTI)

Forró Krisztián, a Magyar Közösség Pártja elnöke az MKP pozsonyi székházából szintén online formában vett részt a Magyar Állandó Értekezlet ülésén. Az MKP elnöke felszólalásában megköszönte a magyar kormány támogatását, majd tájékoztatott a felvidéki pártoknak a magyar politikai egység irányába haladó tárgyalásokról. „Az egyesülés ugyanakkor nem cél, csupán eszköz. A cél, hogy a felvidéki magyarság megmaradjon és gyarapodjon. (...) Sok munka vár ránk: komoly feladat, hogy a felvidéki magyarok úgy érezzék, a közös magyar párt képes lesz hitelesen képviselni az érdekeiket.” – mondta a ma7.sk hírportálnak.

A Magyar Állandó Értekezlet és a Magyar Diaszpóra Tanács Zárónyilatkozatai cikkünk mellékletében érhetők el.

Fotók: 

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Magyar Állandó Értekezlet ülésén Budapesten 2020. november 26-án. - MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely (nagy kép)

Forró Krisztián az MKP pozsonyi székházából kapcsolódott be a MÁÉRT ülésébe. (kis kép)