Január 20-tól Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Gratulálunk. A 46. amerikai elnököt szűk többséggel, választójogi kétségekkel övezve választotta meg az amerikai nép. A Kongresszus két házának eredményei azonban azt is jelzik, hogy a Trump-jelenségtől függetlenül a Republikánus Párt erős maradt és sikeresen szerepelt. Joe Biden elnöksége korlátozott lesz, ami egy mélyen megosztott társadalmi környezettel párosul.

Az Egyesült Államoknak a világ első számú politikai és katonai hatalmaként még soha nem volt ennyire szüksége arra, hogy figyelmét a társadalmi béke megőrzése érdekében fokozott mértékben fordítsa befelé is. A szélsőségesen megosztott nyugati világban stabilitást, működőképes és élhető viszonyokat kevesebb ideológiával, több pragmatizmussal és méltányossággal lehet csak biztosítani. Úgy a „nagyok” szintjén, mint idehaza, a magyar közösségünk szintjén.

Európa, Szlovákia, magyar közösségünk a nyugati kultúra és a nyugati világ részei. Érdekünk, hogy az Egyesült Államok kontinensünk politikai sokszínűségét tiszteletben tartva erősítse meg kapcsolatait Európával.  

Az MKP sajtónyilatkozata 

Fotó: wikipedia