Hétfőtől igényelhetik a hazai gazdaság szereplői az állami támogatást az Elsősegély+ elnevezésű program keretében a járvány második hulláma idején. Kétségkívül, a járvány második, őszi hullámának szárnycsapásai erőteljesebbnek tűnnek, emiatt a gazdaság lejtmenete a tavaszinál mélyebb és hosszabban elhúzódó is lehet. Teljesen indokolt tehát a kormány azon döntése, hogy ezúttal a tavaszi állami támogatás másfélszeresét fogja nyújtani minden alkalmazottra, a vállalkozás forgalma lecsökkenésének függvényében havi 270-től 810 euróig. A vállalkozások megsegítésére a kormány 200 millió eurót szán havonta. Egyúttal kiszélesítik az igénylők körét: azok is igényelhetik a jövőben, akiknek járulék- vagy adóhátralékuk van. A nagyipari vállalatok továbbra is igényelhetik a kurzarbeit típusú kombinált támogatást a 80-20-20 százalékos megosztásban. Az újdonság az, hogy ezúttal az állami támogatás nem a bruttó bér 80 százalékáig, hanem a szuperbruttó bér (teljes havi bérköltség) 80 százalékáig terjedhet.  A fő kérdés az, hogy az állami segély tavaszi kifizetésénél az időzítés ősszel és télen gyorsabb, folyamatosabb lesz-e, időben megkapják-e a rászoruló iparosok, gazdák és vállalkozók a segélyt, vagy nem. Kulcskérdés ez, hiszen a megfelelő időzítéstől nagyban függ, hány vállalkozás marad talpon és hány szűnik meg. Azt szeretnénk, hogy a tavaszinál jóval kevesebb vállalkozás számára legyen végzetes a járványt követő gazdasági válság vagy az elkésett állami segély.

Külön említést érdemel a kreatív ipar. Ide tartoznak a művészek, a sportolók, a rendezvényszervezők és a reklámszakemberek. Az e területeken tevékenykedő egyéni vállalkozók, öntevékenyek és kényszervállalkozók – a tavaszi nyilvántartásba 14 ezren kerültek - legfeljebb havi 810 euró állami segélyt kaphatnak, amennyiben a forgalmuk legalább 80 százalékkal lecsökkent. A művészek számára továbbra is a művészeti alap folyósítja majd az állami támogatást. A sportolók részére egyelőre 2 milliós alap áll rendelkezésre, amely egy hónapig sem lesz képes az igényeket kielégíteni. E területen nagyon gyors megoldást kell találni, máskülönben az országos szintű sport darabjaira hullhat. Nem is beszélve a regionális szinten vagy helyi szinten tevékenykedő sportklubokról, amelyek helyzete még kilátástalanabb. A kreatív ipar részévé kell tekintenünk az utazásszervezőket, a vendéglátóipart is, ám számukra ugyanolyan feltételekkel folyósítják majd az állami támogatást, mint az iparosok, a kis- és közepes vállalkozók számára. Külön kiemelt támogatásra csupán az utazásszervezők számíthatnak. Számukra a gazdasági tárca készít áthidaló megoldást, a jövő évi idegenforgalmi főidény kezdetéig.

Javaslom, hogy a tavaszi hónapoktól eltérően a kormány fokozottabban ügyeljen a gazdaság viszonylagos szinten tartására, a járvány okozta szünetelésből fakadó károk szanálására, megtérítésére. Persze, a lehetőségei keretében. A tavaszi tapasztalatokat levonva, immár sokkal rugalmasabban, célirányosabban és főleg időben kell cselekednie.

Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke

Címkék: Farkas Iván ,