A közlekedési minisztériumnak át kell értékelnie az úthálózat fejlesztésével kapcsolatos prioritásait. 

A Híd, az MKP és az Összefogás elnökei közös levélben fordultak a közlekedési tárcához, mert a kormány által elfogadott új úthálózat-fejlesztési stratégiai dokumentum szerintük nem tükrözi a keleti és déli járásokban élő emberek igényeit. Ezek a járások a kevésbé fejlett régiók közé tartoznak, amelyekben az előző kormányok hosszú éveken keresztül elhanyagolták az út- és vasúthálózat fejlesztését.  

Sólymos László, a Híd elnöke szerint az előző választási időszakban az ország elfeledett részeiben is elkezdődtek a fejlesztések, de a több évtizeden keresztül fennálló anyagi diszkrimináció hatásait nem lehet négy év alatt behozni. Ezért fontos a folytonosság.

A stratégiai dokumentum nyilvánosságra hozatala után már teljesen világos, hogy azok az autólyák, gyorsforgalmi utak, amelyek elengedhetetlenek lennének a déli régiók fejlődéséhez, nem képezik a kormány prioritásait. Néhány kivételtől eltekintve ezek az utak a fontossági sorrend második felében helyezkednek el. Ha ezt így hagyjuk, akkor újabb eltékozolt évek következnek a kevésbé fejlett járásokban” - jelentette ki Sólymos. 

Az úthálózat fejlesztését a régió fejlesztése szempontjából az MKP elnöke, Forró Krisztián is rendkívül fontosnak tartja. Szerinte a gyengébb régiók, mint például Kelet- és Dél-Szlovákia fejlődését nagyban befolyásolja az úthálózat, vasúthálózat és a vízi utak sűrűsége, minősége. 

Segíti a munkanélküliség csökkenését és a régió gazdasági erejének javulását. Egyúttal az egyéneknek, családoknak, vállalkozóknak, önkormányzatoknak és a magyar közösség megerősödésének is mozgatórugója lehet, biztosíthatja az általános jólétet és az emberek életminőségének javulását az adott területen” - állítja Forró Krisztián az MKP elnöke. 

Jó hír, hogy átadták az új komáromi hidat, de míg a magyar oldalon a várost elkerülő út is megépült, nálunk az új híd még több kamiont irányít a város már így is leterhelt útjaira - emelte ki Mózes Szabolcs az Összefogás mozgalom elnöke. 

Komárom elkerülő útja ennek ellenére a 83. helyen szerepel az R2 és R7 szakaszaival. Szakértőink szerint ez a sorrend felállításánál használt helytelen metódusnak köszönhető. Ezért meg kell változtatni a prioritások sorrendjét, az érintett járások lakosai nem másodrangú állampolgárok, erről szeretnénk tárgyalni a miniszter úrral” - tette hozzá Mózes Szabolcs.

Ha nem jön létre egy politikai erő, amely (nem csak) a déli és keleti régiók útjait prioritásként kezelné, akkor azok sosem épülnek meg” - jelentette ki Sólymos László, a Híd elnöke. 

A kevésbé fejlett régiók fejlődése ezért biztosan az egyesült párt programjának egyik fő pillérét képezi majd, amelyről a Híd, MKP és az Összefogás képviselői intenzív tárgyalásokat folytatnak.