Példaképeket keresni és találni nem is olyan nehéz feladat, itt járnak közöttünk a névtelen hősök, akik ellenszolgáltatás nélkül végeznek olyan tevékenységet, amivel segítik mások életét, amivel másoknak örömet okoznak. Nem keresik a választ arra, miért teszik, csak egyszerűen mennek az úton és úgy érzik, másoknak segíteni, másokat boldoggá tenni öröm. Mégis nehéz megtalálni egy-egy példaképet, hiszen a sokból, akik körülöttünk járnak, csak egyet-kettőt lehet kiemelni évente.

A Femine Fortis ötödik alkalommal adta át Füleken a Példakép-díjakat. Olyan nőket díjaznak, akik valami maradandót alkottak, olyat, amiért tisztelet jár nekik, de sokszor nem kapják meg cselekedetükért az elismerést, persze nem is ezért dolgoznak.

Az idei díjátadó rendhagyó volt, már csak azért is, mert tavasz helyett szeptember 19-én került rá sor, és abban is, hogy a megszokottnál szűkebb körben, de talán annál nagyobb szeretettel adták át a kitüntetést. Zupko Mária köszöntője után Bauer Edit a díjat ismertetve a korábbi díjazottakat fáklyáknak nevezte, akik mutatják az utat. Az első évben, 2016-ban Cséfalvay Ágnes és Bodnár Éva kapták a díjat, 2017-ben Szobi Eszter és Tóth Erika, 2018-ban Szvorák Zsuzsa és Rácz Jolán, a tavalyi évben Szabóné Kozár Éva és Molnár Zsuzsa kapta az elismerést, ez utóbbi posztumusz.

Nagyon sok értéket felmutató ember él köztünk, aki megérdemli a díjat. Az, hogy a világ még áll, a nőknek köszönhető – mondta Bauer Edit a kitüntetés kapcsán.

A jelöltek névsorát Kiss Beáta ismertette, hiszen a Femine Fortis minden évben felhívással fordul a nagyközönséghez, hogy jelöljenek olyan személyeket, akiket példaként állíthatunk a magyarság elé. Az idei évben jelölést kapott Szabó Edit, Szencen élő óvodapedagógus, Nagy Zsófia gasztronómus, a Palócföld megszállottja, Klemen Terézia, a Szlovákiai Civil Becsületrend ötletgazdája és alapító elnöke. Gyurkovics Anikó pszichológust, aki a járvány időszakban maszkok varrásával is segített, novellákat és verseket is ír szintén jelölték, valamint Szabó Markovics Gabriellát, a Csemadok Szentpéteri Alapszervezetének volt elnökét is, akinek köszönhetően virágzik a kultúra a községben. A Gútán élő Varga Erika, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekét gondozza, miközben a több szervezetnek aktív tagja és segíti a rászorulókat is és Csepi Zsuzsa volt pedagógus, bábművész, a nagyszarvai Csemadok aktív tagja szintén a jelöltek között szerepelt.

Németh Gabriella is kapott jelölést, azonban ő a kuratórium tagja, így kérésére az ő jelölését nem értékelték az elnökség tagjai.

Gergely Papp Adrianna jelentette be a díjazott személyét, aki elmondta: az idei Példakép-díj győztese nemcsak Komáromban, és a Komáromi járásban, de az egész Felvidéken kimagasló kulturális munkát végez.

Nehéz volt a döntés, de megszületett, az idei évben Klemen Terézia kapta a Példakép-díjat. A díjazottat Németh Gabriella méltatta. „Csak tisztelettel tudunk gondolni arra a pedagógusra, aki évtizedeken keresztül magára vállalja azt a felelősséget, amellyel a gyerekek, fiatalok oktatása-nevelése jár, aki nem napi nyűgnek fogja fel a diákok nevelését. Ilyen pedagógusok szeretnénk lenni, amikor kikerülünk a főiskoláról, egyetemről. Aztán vagy sikerül, vagy nem, mert a hétköznapok gondjai gyakran elfeledtetik velünk eredeti álmainkat. De vannak kivételek, akiknek sikerül! Klemen Teréziának sikerült! Ő tudta, hogy a hivatás-amit választott- nagy felelősséggel jár, és sok szépséget is rejt magában.” – idézte a jelölőt, Kollár Zoltánt Németh Gabriella a szervezet elnökségi tagja. Klemen Terézia 2012-ben alapító elnöke lett a Lehár Ferenc polgári társulásnak, minden évben megszervezi a közkedvelt Lehár Nyár ingyenes Klapka-téri koncertsorozatát. Év közben több városban is magas színvonalú koncerteket szervez. A város híres szülöttjének emlékét ápolva több rendezvény is a nevéhez fűződik. 2014-ben ötletgazdája és alapító elnöke lett a Szlovákiai Civil Becsületrendnek, nagyon színvonalas díjátadó ünnepségeket rendez a díjazottak tiszteletére. Az idén már 5. alkalommal szervezi meg ötletgazdaként az általa létrehozott Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekversenyt, mely szintén nagy elismerést és sikert aratott eddig.

A díjat, Benko Tünde népművész alkotását Németh Gabriella és Zupko Mária adták át, majd Klemen Terézia megköszönte az elismerést. Elmondta: ha Holywoodban lennénk, az Oscar gálán, de szerencsére nem ott vagyunk, fel kellene sorolnia az összes rokonát, családtagját, ismerőseit és köszönetet mondani, de ő most elsősorban Kollár Zoltánnak, a jelölőnek és a kuratórium tagjainak mond köszönetet. Klemen Terézia kifejtette: ingyenes tevékenységet folytat civil szervezetekben, ezért különleges a díj, amit egy önkéntes civil társaságtól kap.

Posztumusz kitüntetést is átadott a Femine Fortis elnöksége, a tavasszal elhunyt Tóth Klára kapta meg a Példakép-díjat. Tóth Klárát Neszméri Tünde, a Femine Fortis elnöke méltatta: „Ha valakinek azt mondtuk, Zoboralja, akkor a közügyekkel, kultúrával vagy hagyományőrzéssel foglalkozó emberek egyből Tóth Klárára gondoltak. Nem csoda, ha segítség kellett valakinek és hozzá fordultak, igyekezett megtalálni a megoldást.” Egy héttel ezelőtt Alsóbodokon is kapott posztumusz elismerést Tóth Klára, akkor az Esterházy János Emlékplakettel tisztelegtek munkássága előtt. Kár, hogy csak 50 év adatott meg neki a földi létből, de valódi példaképe lehet a felvidéki magyarságnak – fogalmazott az elnök, aki azt is elmondta, januárban, amikor még nem sejtette senki, hogy ez a tragédia bevetkezik, a Csemadok Nyitrai Területi Választmánya határozatot fogadott el, hogy Klárit Csemadok díjra fogják jelölni.

Forrás: https://ma7.sk/oktatas/klemen-terezia-a-peldakep

 

Címkék: Fülek,