Megdöbbentő csapás az emberek igazságérzetére! Ma a Specializált Büntetőbíróság a Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében az elkövetőket ugyan elítélte, de a vád által a gyilkosság megbízóiként megnevezett gyanúsítottakat felmentette. Bár a bírósági döntés Marián Kočner és Alena Zsuzsová vonatkozásában nem a bűncselekmény elkövetésének hiányát állapította meg, hanem „csak" a bűncselekmény bizonyítottságának hiányát, a döntés így is sokkolóan hat a társadalomra.

Az utóbbi hónapban voltak már sajtóhírek arról, hogy a vádhatóság munkája, az előterjesztett bizonyítékok minősége néhány pontban megkérdőjelezhető. Nyilván azt sem lehet kizárni, hogy még egy ennél is súlyosabb dologról van szó, amikor nem a bizonyítottságon, nem az ügyész munkáján, hanem a szenátus egyes bírái hozzáállásán bukott el az igazságos ítélet.

Legyen bárhogy is, az emberek végre szeretnének bízni abban, hogy az igazságszolgáltási rendszerünk képes megtisztulni és kizárólag az igazságot, az alapvető erkölcsöt és a jogot szolgáni. A mai bírósági döntés sajnos nem újraépíti, hanem tovább rombolja ezt a bizalmat. Egyelőre marad a mélységes megdöbbenés.

A küzdelemnek azonban még távolról sincs vége. Fellebbezés várható, a Legfelsőbb Bíróságon a sor, és közben az új politikai vezetésnek továbbra is mindent meg kell tennie az igazságszolgáltatási rendszer teljes megtisztításáért, működőképessebbé tételéért.

Folytatás következik.

A két ártatlan élet kioltásáért felelős minden bűnösnek bűnhődnie kell!

az MKP sajtóosztálya

Fotó: tasr